17 C
Tešanj
Petak, 24 Maja, 2024

VREMEPLOV: 40 godina od strašne poplave

Ovih dana se navršava 40 godina od strašne poplave koja je zahvatila područje Tešnja, Tešanjke te susjednog Doboja i Dervente…
Nažalost, na Tešanjci je bilo i ljudskih žrtava. Komšijska humanost je i tada pomogla da se nadvladaju prirodne nedaće a u tim trenucima se posebno istakla hrabrost Nisvete Salihbašić, koja je tada imala 14 godina i bila učenica 8. razreda. Ona je u toj kobnoj noći, 23. jula, nemoćnoj majci Hasiji pomogla da prebaci sestre bliznakinje i brata Senada na tavan a onda je probila tavanicu i iz vode izvukla majku.

poplava 4
O ovom događaju je tada u dnevnoj štampi i putem radio stanica izvještavao r. Smail Terzić pa je Nisveta te godine, zahvaljujući njegovoj kandidaturi u akciji časopisa Arena, VUS, Ekran i Svijet te Radio Zagreba, Radio Beograda, proglašena najhrabrijom Jugoslovenkom. Nisveta je kao nagradu dobila obilazak svjetskih metropola, zajedno sa svojim vršnjacima iz cijelog svijeta, kao i sjedišta UN u New Yorku te prijem kod tadašnjeg predsjednika SAD Geralda Forda.
– Sanjala sam o nekom dalekom putovanju. Eto, ostvarilo mi se i to kada sam imala najveće teškoće, rekla je tada Nisveta.
poplava 2
Mjesec juli je, ako povučemo paralele kroz prošlost, je i te kako težak za stanovnike BiH. Nakon pomenute poplave, jedna od najtežih zahvatila je grad Tešanj 10. jula 2009. kada je centar grada bio bukvalno pod vodom.
Ovih dana tešku muku muče stanovnici Željeznog polja, Olova, Vareša, …
Majske poplave iz 2014.g. su priča za sebe a, na veliku sreću, kao i na Nisvetinom primjeru svjedočimo na hrabrosti i humanosti mnogih ljudi. Ima ih jako mnogo, i biće priče i o njima. Ovo sada neka bude samo Nisvetina priča…
Fotografije u prilogu su iz Glasa komuna iz 1976. a imamo ih sačuvane zahvaljujući našem Miralemu Begiću…

Antena Radio

Povezane vijesti

Najnovije vijesti