10.8 C
Tešanj
Ponedjeljak, 4 Marta, 2024

VREMEPLOV: Caffe bar Rubin

Cafe bar Rubin, dobio je ime po poznatom piću bivše Jugoslavije vinjaku Rubin. Cafe bar osnovao je Samir Dizdarević 1997 godine, međutim ime Rubin nosio je restoran koji je osnovao Samirov otac Jusuf 1986. godine.

Nakon završetka Ugostiteljske škole Jusuf je kao pekar radio kod Mustafe Prnjavorca. Učio je i brijački zanat kod Fuada Hodžića, zatim radio 4 mjeseca kao pekar u Osijeku. Nakon završetka JNA zapošljava se u Ugostiteljskom preduzeću Zvečaj gdje obavljao poslove od konobara do upravnika.

Jusuf je 1985. godine odlučio napustiti posao u Zvečaju da bi sljedeće godine otvorio restoran Rubin u prostorijama porodične kuće (gdje se i danas nalazi Cafe bar). Restoran je radio do rata. Kada je sin Samir otvorio Cafe bar pod istim imenom 1997. godine. Jusuf mu je bio desna ruka u započinjanju o vođenju biznisa do smrti 2013. godine.

Samir (rođen 1973. godine) je sticao znanja iz ugostiteljstva u restoranu kod oca Jusufa još kao dječak. Nakon regrutacije i obuke u Zenici raspoređen je u jedinice Armije BiH. Od 1997. godine potpuno je posvećen biznisu vodeći Cafe bar.

Cafe bar Rubin ima 5 zaposlenih. Pored pokrivenog prostora ima i prostranu pokrivenu tarasu. Gosti su uglavnom mladi i sva usluga i ambijent su njima podređeni.

Zanimljiva je kovana kapija na ulazu u Cafe bar. Na njoj su početna slova Jusufa, supruge, djece i unučadi.

Jusuf ispred čuvene kafane Lovac gdje je radio

Samir Dizdarević

Husein Galijasevic/Tesanj.net

Povezane vijesti

Najnovije vijesti