12.9 C
Tešanj
Petak, 1 Marta, 2024

VREMEPLOV: Članovi porodice Kerić uveli prvi vodovod i TV sliku u Tešnju

U jednom razgovoru sa Timom Kerić prisjetio sam se vremena kada je prva TV slika došla u Tešanj. Za to je bio zaslužan njen brat Mesud. Sa druge strane njen otac Osmo je uveo prvi vodovod u zgrade (izuzimajući javne česme i onaj iz vremena Osmanlija) u Tešnju. Brat Edhem je bio kao mašinski tehničar u onoj ekipi 13 Pobjedinih radnika koji su otišli u Famos na obuku 1961. godine i koji su postavili temelje modernoj Pobjedi.

Osman Kerić je bio poznat kao aktivan član Vatrogasnog društva od 1932. godine, a 1937. godine položio je vatrogasni ispit za časnika kod Branka Fabića iz Banja Luke, učestvovao je i u obnovi društva nakon Drugog svjetskog rata. Uveo je prvi vodu u Dom zdravlja u Tešnju. Kao šegrt na tom poslu radio je i Fehim Hećimović koji se sjeća:

Pobjeda je u “Kovačiji” 1961. godine, kada sam dolazio kao učenik, radila noge za fijaker-šporet. Kovali su se završeci nogu. Radile su se i lisnate opruge za teretna vozila. Pored toga, radili smo i metalne ograde. Majstor je bio Osman Kerić, zatim Mujo Krivdić, a kasnije je u ovoj grupi bio i Emin Mahmutefendić koji je uglavnom radio ograde. Sjećam se da smo radili i vodovodne instalacije. Tešanj je u to vrijeme imao vodovod Bukovac i Kraljevo, ali je vode bilo samo na javnim česmama. Vodu smo, na čelu sa majstorom Osmanom Kerićem, prvo uvodili u bolnicu. Naime, pronađen je izvor na Vinima i provedena je voda preko dva manja do glavnog rezervoara, odakle je provedena i razvedena u bolnici. Poslije smo vodu sa vodovoda uveli u osnovnu školu i gimnaziju, zatim u one dvije stambene zgrade preko puta Musale.

Sin Osmin Mesud radio je kao električar i elektroničar i bio je dobar majstor i ako je novim tehnologijama i proizvodima sam ovladavao. Po sjećanju sestre Time, a i ja se sjećam tog vremena, mislim da je to bilo 1959. godine, Osman je obezbjedio prvi prijem TV slike u Tešnju. Bilo je to na Brakovića brdu u kući Muharema Brakovića. Nakon traženja najbolje pozicije za prijem signala po okolnim brdima (naravno gdje ima i priključak za električnu energiju) našao ga je na ovom mjestu gdje se pojavila prva TV slika u Tešnju.

Alija Galijašević se sjeća da je prvi prijem u gradu gledao kod Rize Mulabdića i misli da je on prvi građanin koji je doveo TV sliku u svoju kuću.

Osmin sin Edhem pripada onoj grupi od 13 radnika Pobjede koji su 15.6.1960. godine otišli na obuku u Famos Sarajevo i nakon specijalizacije učestvovao kao mašinski tehničar u osvajanju novih tehnologija (prvi mašinski tehničar u Tešnju je bio Mehmedalija Husremović koji je počeo raditi u Pobjedi 1959. godine, a poslije u Tvornici čarapa da bi se ponovo vratio u Pobjedu 1960 godine poslije povratka iz JNA)
Tako su članovi porodice Osmana Kerića bili pioniri u primjeni novih tehnologija za svoje vrijeme u Tešnju.

Tesanj.net/Husein Galijašević

Povezane vijesti

Najnovije vijesti