13.4 C
Tešanj
Nedjelja, 19 Maja, 2024

Vremeplov: Nisveta Salihbašić iz Tešnja bila proglašena najhrabrijom djevojčicom u Jugoslaviji

Poplava 1976 godine

U katastrofalnoj poplavi koja je zadesila tešanjsko područje u julu 1976. godine živote je izgubilo 9 lica. Napravljena je velika materijalna šteta u Tešnju i Tešanjci gdje bio srušen most, a štetu su pretrpile i fabrike.

Živote su izgubili: Hadžija Čehajić (29), njene kćerke Hajrija (9), Hana (8), Hanča (4) i Zekija (2,5), zartim Nevzet Ibrić (6), Nedžad Tokmić (9), Hava Ibrahimkadić (108), Agan Ibrahimović (36), koji je umro u bolnici od povreda nastalih tokom poplave.

U to vrijeme jugoslavenska štampa prenijela i jedan događaj kada je u vrijeme poplave djevojčica Nisveta Salihbašić spasila majku Hasniju. Majka Hasnija je bila u prizemnoj kućici sa četvero djece. Voda je brzo nadolazila i uspjela je djecu poslati na tavan da bi ostala zarobljena u jednoj sobi. Kćerka Nisveta je tada daskom i svim što joj je bilo pri ruci uspjela napraviti otvor na trošnom plafoni i tako izbaviti majku. Postala je heroina, proglašena najhrabrijom djevojčicom u Jugoslaviji i obišla je svijet. Bila je u Vatikanu, na prijemu kod španskog kralja, pozravila se sa Kurtom Vladhajmom sekretarom UN-a, osjetila je zagrljaj Muhameda Alija.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti