Vrijednost pronađenog oružja dva miliona KM?

Vrijednost pronađenog oružja dva miliona KM?

152
0
PODIJELI

Iako se početak uviđaja na Trešnjevom panju kod Tešnja, gdje su u petak pronađene granate za bestrzajni top kalibra 84 milimetra, očekivao danas, jučer su pripadnici Federalne uprave civilne zaštite i demineri izašli na teren i omogućili MUP-u ZDK početak uviđaja. Uviđaj je završen kasno sinoć, te su pronađene ukupno 652 granet.

Nalog tužioca

Aldina Ahmić, portparol MUP-a ZDK, kazala je za “Avaz” da je na licu mjesta dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Zenica naložio da pripadnici CZ-a i timovi rade prvo deminiranje terena.

– Tako se uviđaj radi po fazama. Jedan dio je deminiran i dio eksplozivnih sredstava je izmješten. Teško je prognozirati koliko će uviđaj trajati, ali ima puno posla – kaže Ahmić.

Inače, špekulira se da je oružje bilo namijenjeno za šverc, a u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) potvrđeno nam je da će i taj aspekt biti obuhvaćen. S obzirom na to da SIPA vodi višemjesečnu istragu o nelegalnom skladištenju vojnog naoružanja na području općine Tešanj, i inspektori SIPA-e prisustvuju uviđaju.

– Je li riječ o švercu oružja, utvrđivat će se u daljnjoj istrazi. Prema našim obavještajnim saznanjima, ovo oružje dovodi se u vezi s oružjem koje je u julu pronađeno u selu Kaloševići. Nastavlja se daljnja istraga da bismo utvrdili namjenu i porijeklo oružja – kaže Kristina Jozić, policijska službenica SIPA-e.

S obzirom na to da je SIPA potvrdila da se ovo naoružanje može dovesti u vezi s onim ranije pronađenim na lokalitetu sela Kalošević kod Tešnja, postoje indicije i da su granate pripadale organiziranoj grupi koja se na ovom području bavila švercom oružja. Prema nezvaničnim podacima do kojih je došao “Avaz”, pronađene granate na Trešnjevom panju na crnom tržištu naoružanja vrijede oko dva miliona KM.

Dodatna ograničenja

Novinarskim ekipama pristup ovom terenu jučer je dodatno ograničen, jer su sigurnosne trake pomjerene za oko 300 metara na pristupni put, tako da je do samog mjesta uviđaja nemoguće doći. Iako u Tešnju niko o ovome ne želi govoriti, do sada se zna da su granate motornim vozilom organizirano na paletama dovezene u rejon Trešnjevog panja, gdje su razbacane po šumi, na nekadašnjoj liniji razdvajanja u minskim poljima.

Nove lokacije

Na području Tešnja, kako se špekulira, postoje još najmanje tri lokacije na kojima je nelegalno zakopano vojno naoružanje i SIPA-ini inspektori rade na njihovom pronalasku.

– Naravno da radimo i na pronalasku drugih lokacija na kojima bi se moglo nalaziti zakopano oružje. Naša saznanja su da postoji još takvih mjesta – pojasnila je Jozić.

NEMA KOMENTARA