18.3 C
Tešanj
Utorak, 25 Juna, 2024

Vrijeme je prehlade, gripe, COVID-19: Kako su zdravstvene ustanove u BiH organizirale posjete

Vrijeme je respiratornih infekcija (prehlada, gripa, COVID-19), što utječe i na posjete u zdravstvenim ustanovama.

S tim u vezi pozvali smo nekoliko kliničkih centara i bolnica u Bosni i Hercegovini i upitali – kako su organizirali posjete hospitaliziranim pacijentima tokom predstojećih mjeseci.

U UKC-u Tuzla ograničili broj

U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla posjete su dozvoljene, ali su, kako nam je kazala Ersija Aščerić-Mujedinović, glasnogovornica zdravstvene ustanove, reducirane tako da jednog pacijenta može posjetiti jedan posjetilac.

– Takva odluka je donesena nakon što je povećan broj oboljelih od respiratornih infekcija. Čim padne broj inficiranih, odluka će biti stavljena van snage. Što se tiče satnice, posjete su omogućene svakim radnim danom od 15 do 17, a nedjeljom od 13 do 17 sati – pojasnila je Aščerić-Mujedinović.

U cilju sprečavanja i suzbijanja respiratornih infekcija, uključujući i zarazno oboljenje COVID-19, Univerzitetski klinički centar (UKC) Republike Srpske krajem prošlog mjeseca donio je odluku da svi zaposleni, pacijenti i osobe koje dolaze u posjetu u ustanovi moraju nositi zaštitne maske.

– Odluka je na snazi od 1. decembra 2023. i trajat će do 1. marta 2024. godine. Posjete su svakim danom od 16 do 17, a vikendom od 10 do 12 sati. Broj osoba nije ograničen, ali se podrazumijeva da oni koji dolaze trebaju imati rezona, odnosno biti svjesni da je vrijeme respiratornih infekcija i da nije dobro da se oko kreveta okuplja cijela familija – kazali su iz Službe za odnose s javnošću UKC RS.

U Kantolanoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću posjete su dozvoljene svakim danom, uključujući i vikend, od 16 do 17 sati.

– Nismo uveli ograničenja, ali preporučujemo građanima da, zbog prehlade i COVID-19, ne dolaze u velikom broju, poželjno je jedno ili dvoje najviše svakom pacijentu. Na našem odjelu smješteni su bolesnici koji teško dišu, ali i oni koji imaju tuberkulozu, a s vana uvijek neko nešto može unijeti što onda može dodatno ugroziti zdravlje pacijenata – pojasnili su sa Odjela za plućne bolesti i tuberkulozu bolnice u Bihaću.

Zavisi gdje pacijent leži

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar posjete su svakim danom od 13 do 15 sati. Na pitanje da li je broj osoba koje dolaze u posjetu ograničen po pacijentu, odgovorili da to zavisi gdje osoba leži.

– Ako se radi o odjelima gdje leže teži pacijenti, onda se prvo morate čuti sa medicinskom sestrom koja će vam kazati da li možete ući ili ne – naveli su iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Posjete u Kantonalnoj bolnici “Dr. Safet Mujić” u Mostaru organizirane su svakim danom od 15 do 16 sati, a uposleni dodaju da je u vrijeme povećanih respiratornih infekcija poželjno da dolazi što manje ljudi.

Od strane Tima za akutna, respiratorna virusna oboljenja, formiranog u JU Kantonalna bolnica Zenica, izdato je sapćenje da su posjete pacijentima u toj ustanovi reducirane na slijedeći način: dozvoljena je posjeta samo jedne osobe po pacijentu u toku predviđenog termina za posjete maksimalno 15 minuta, posjetioci moraju nositi zaštitnu masku, a djeci nisu dozvoljene posjete.

Dodaju da načelnici organizacionih jedinica Kantonalne bolnice Zenica, prema vlastitoj procjeni epidemiološke situacije, mogu dodatno pooštriti uvjete posjete sve do potpune zabrane.

Izvor. Faktor

Povezane vijesti

Najnovije vijesti