Za nastavak rušenja nelegalno izgrađenog objekta potrebni mineri iz Hrvatske

Za nastavak rušenja nelegalno izgrađenog objekta potrebni mineri iz Hrvatske

697
0
PODIJELI

Ne, nisu ovaj put rušenje zaustavili moćnici iz sjene, već je izvršenje presude Ustavnog suda BiH privremeno obustavljeno – iz tehničkih razloga.

– Postupak rušenja objekta u Jelahu je privremeno prekinut na traženje izvođača radova. Naime, nakon demontaže krovne konstrukcije ustanovili su da postoji betonska krovna konzola od čvrstog betonsko armiranog materijala za koju izvođač radova nije znao jer nije prikazana u nalazu stalnog sudskog vještaka. Za nastavak radova neophodno je sačiniti novi elaborat, s obzirom da dosadašnji plan rušenja nije provodiv. Opcije su miniranje, ili ručna demontaža kompresorima što će iziskivati povećan broj ljudi i radnih dana. Osim što je prikrio važan podatak, vještak je inače potcijenio vrijednost radova, zbog čega za tendere niko nije bio zainteresovan – kaže Muhamed Đonlagić, koji je nakon 20 godina pravne bitke doživio da se počne sa ostvarivanjem pravde, tj. sa rušenjem objekta koju je njegov komšija Salih Ćorić sagradio na državnoj zemlji, gotovo ispred Muhamedovih prozora.

Advokat Muhameda Đonlagića, prof. dr. Almin Dautbegović navodi da je prva opcija za rušenje angažiranje stručnjaka minera iz Hrvatske, s obzirom da takav profil stručnjaka ne postoji u BiH.

– Ukoliko budući elaborat odobri građevinska inspekcija, onda bi preostali dio posla bio završen u roku dva do tri dana. Poseban problem na terenu bio je radno vrijeme do 16 sati, ali doduše drugačije nije ni moglo zbog napetosti situacije i angažovanja brojnog ljudstva sudske policije koja je profesionalno obavila svoj dio posla. Međutim, u nastavku izvođenja radova neophodno je osigurati radno vrijeme prema potrebama izvođača, koje je inače uobičajeno u građevinarstvu u sezoni radova – objašnjava advokat Dautbegović.

Saznajemo i to da su se Ćorići definitivno pomirili s rušenjem, odnosno da su definitivno izgubili pravnu bitku. Oni su se u više navrata pokušali ispričati izvođaču radova zbog incidentnih situacija prvog dana rušenja, uz obećanje da više neće opstruirati rušenje na bilo koji način. Od izvođača radova saznajemo i to da su Ćorići izrazili spremnost izviniti se tražiocu izvršenja, ako budu imali priliku.

Dnevni Avaz

NEMA KOMENTARA