13.3 C
Tešanj
Nedjelja, 26 Maja, 2024

Za nepovjerovati: Pokojnik dvije decenije nakon smrti primao socijalnu pomoć države

Za godinu i osam mjeseci koliko se primjenjuje registar „Socijalna karta“, sa evidencija za dobijanje pomoći skinuto je čak 13.663 pokojnika, a rekorder je osoba kojoj je dvije decenije od smrti država uplaćivala socijalnu pomoć, pišu Večernje novosti.

Uvođenjem jedinstvenog registra, koji je umrežio nadležne institucije iz cijele Srbije, pronađeno je na hiljade korisnika koji su imali isplate dva i više mjeseci nakon smrti.

Tako je 4.427 pokojnika „ostvarivalo“ pravo za dodatak za pomoć i njegu drugog lica i na uvećani dodatak, njih 1.134 za ostvarivanje prava na novčanu socijalnu pomoć i uvećanu novčanu socijalnu pomoć, a 308 na uslugu smještaja.

Zbog uvećanja prihoda, bez novčane socijalne pomoći ostalo je 27.518 osoba, a zbog uvećanja imovine porodice njih 3.907.

Istovremeno je čak 115.388 registrovanih kao potencijalnih korisnika neke dodatne pomoći. U pitanju su uglavnom prava iz oblasti dječije zaštite – dječiji dodatak i naknada troškova boravka u predškolskoj ustanovi, ili iz oblasti socijalne zaštite – uvećanje novčane socijalne pomoći po osnovu punoljetstva člana porodice, prenosi Danas.

Prema procjenama, u Srbiji oko 170.000 ljudi prima neku vrstu socijalne pomoći, a prošle godine je država za socijalna davanja izdvojila 13,5 milijardi dinara, odnosno oko 225 miliona KM.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti