17.6 C
Tešanj
Nedjelja, 16 Juna, 2024

Za sedmodnevno kupanje u Neumu potrebno raditi dva mjeseca

Ukoliko se četvoročlana porodica odluči da ove godine ljetuje u jedinom BiH gradu na moru, treba da izdvoji između 900 i 3.000 KM i to samo za smještaj i putne troškove, a sve u zavisnosti od toga da li želi odsjesti u luksuznijim hotelima ili u privatnom smještaju.

Na gore navedenu cijenu potrebno je dodati cijene hrane, a u zavisnosti od toga da li će se hraniti u restoranima ili će svratiti u prodavnicu po namirnice, biće neophodno da potroše još koju stotinu KM.

Prema tome, da bi otišli na neko pristojno ljetovanje, potrebno je da izdvoje barem dvije prosječne plate u Srpskoj, čiji iznos je trenutno 1.105 KM.

Naime, turistima koji dolaze iz Banjaluke ili okolnih mjesta, a uzevši u obzir stalni rast cijena goriva te da je udaljenost oko 300 i više kilometara, samo za putne troškove, odnosno dok plate gorivo u oba smjera, potrebno je u prosjeku oko 150 KM, i to u slučaju da ne idu auto-putem i preko Hrvatske, već preko dionice puta Stolac – Neum.

U suprotnom, dodatno se naplaćuje putarina, koja na jednoj dionici puta Sarajevo – Mostar košta 2,5 KM, dok vožnja auto-putem Banjaluka – Doboj iznosi sedam KM, a ista cijena je i na dionici Zenica – Sarajevo.

Ponude koje se mogu pronaći na Bookingu, a ukoliko građani žele odsjesti u hotelima sa četiri zvjezdice, za noćenje sa doručkom iznose od 180 do 240 KM po osobi. S tim u vezi, ako bi se četvoročlana porodica odlučila za tu opciju, sedmodnevni boravak bi ih, sudeći prema dostupnim informacijama, koštao oko 3.000 KM, i to bez taksi.

Ipak, ponuda je raznovrsna te postoje i one jeftinije i primamljivije ponude, pa tako cijena apartmana u jednoj vili, barem u prvoj polovini jula, iznosi oko 750 KM za dvije odrasle osobe i dva djeteta.

Osim toga, mogu se pronaći i tzv. last minute ponude, u kojima dvije odrasle osobe i dva djeteta smještaj mogu pronaći i za 678 KM.

Kako nam je potvrdila jedna Banjalučanka koja trenutno boravi u Neumu, cijena smještaja u njenom hotelu košta 100 evra za noćenje sa doručkom, dok njen prijatelj u drugom hotelu jedno noćenje plaća 100 KM.

U restoranima, priča ona, ručak košta oko 20 KM, što, kako kaže, i nije mnogo s obzirom na to da su cijene porasle.

Sa druge strane, cijene pića su ipak nešto više, te je tako za jedno točeno pivo potrebno izdvojiti i po šest-sedam KM.

Ona se odlučila da, umjesto preko Hrvatske, ovaj put ide dionicom Stolac – Neum, koja još nije u potpunosti završena, ali se očekuje da će uskoro biti puštena u funkciju.

“Nekih pola sata smo se vozili lošim dijelom dionice, ali ostatak puta je zaista dobar, što uveliko pomaže putnicima da brže stignu do jedinog bosanskohercegovačkog grada koji ima izlaz na more”, kazala je ova Banjalučanka.

Uskoro otvaranje puta Stolac – Neum

Turistička sezona u Neumu već se zahuktava, a posjetioci će uskoro moći da putuju na odmor novim putem Stolac – Neum, bez čekanja na granicama i bez gužvi.

Izgradnja i puštanje u promet ove dionice pozitivno će uticati na turiste, ali i mještane ovih opština, koji će sada lakše putovati.

Kako prenose mediji, svečano otvaranje očekuje se krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca, pišu nezavisne.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti