32 C
Tešanj
Utorak, 16 Jula, 2024

Za svaki problem koji uoči, tinejdžer iz BiH izradi mobilnu aplikaciju

Nakon što uoči potrebu ili problem u društvu 19-godišnji Kenan Mahmutagić iz Bosanske Gradiške počinje razmišljati o načinu na koji bi mobilnom aplikacijom mogao ponuditi rješenje.

Uvidjevši popularizaciju ornitologije (grana zoologije koja se bavi proučavanjem ptica) i birdwatchinga (posmatranja ptica), 19-godišnji Kenan Mahmutagić iz Bosanske Gradiške osmislio je aplikaciju FotoBird koja uz pomoć vještačke inteligencije olakšava prepoznavanje ptica širom svijeta.

“FotoBird funkcioniše tako što korisnici mogu fotografisati pticu, a zatim aplikacija prepoznaje o kojoj se ptici radi uz pomoć vještačke inteligencije i pruža korisne informacije o toj ptici”, kaže Mahmutagić za Aljazeera.

U razgovoru za Al Jazeeru pojašnjava da aplikacija FotoBird trenutno može prepoznati više od 50 vrsta ptica, a korisnicima nudi i više od 60 vrsta ptica podijeljenih u šest kategorija.

“Također, korisnici mogu dodavati ptice u svoju kolekciju s informacijama o nazivu, datumu dodavanja, polu i kratkom opisu. Ova aplikacija će biti korisna ljubiteljima ptica jer će im olakšati prepoznavanje i praćenje informacija o pticama”, ističe.

Ova aplikacija trenutno je dostupna za preuzimanje putem Google Play trgovine, no Mahmutagić ima u planu “prevesti” je na ostale jezike te razviti i verziju za iOS.

Deset aktivnih aplikacija

No, FotoBird je posljednja u nizu aplikacija koje je izradio ovaj devetnaestogodišnji zaljubljenik u tehnologiju. Godinama već učestvuje na m:tel App takmičenju za koje je izradio deset mobilnih aplikacija, od kojih su četiri ušle u Top 5.

Neke od tih aplikacija su: Smart Easy Education – aplikacija koja olakšava učenicima učenje putem foruma, praćenje ocjena i više; Be Healthy – aplikacija koja je pružala statistiku o broju zaraženih tokom pandemije i forum o zdravlju; HomeForMe – aplikacija s forumom za ideje o dizajnu kuće i tehnologijom proširene stvarnosti za vizualizaciju namještaja; Digitalni Farmer – inovativna mobilna aplikacija za podršku poljoprivrednicima u povećanju produktivnosti.

Za Google Play trgovinu napravio je 25 aplikacija, od kojih je trenutno 10 aktivno.

“Najuspješnija je FotoPlant, edukativna aplikacija koja ima više od 35.000 preuzimanja, koja prepoznaje biljke uz pomoć vještačke inteligencije”, kaže Mahmutagić. “Također, tu su igra Tic Tac Toe s više od 6.500 preuzimanja i aplikacija Mudrosti s više od 2.500 preuzimanja. Sve moje aplikacije zajedno imaju više“.

Inspiracija iz svakodnevnog života

Mahmutagić, koji je ove godine maturirao u gradiškoj Tehničkoj školi, smjer mehatronika, interes za tehnologiju počeo je iskazivati još kao dječak.

“Kao dijete sam volio igrati video igre i primijetio sam da jednoj igri nedostaju određene funkcije. To me potaknulo da sam kreiram svoju verziju te igre”, prisjeća se.

Od šestog razreda osnovne škole je, priča nam, vodio svoj blog o videoigrama, a tri godine poslije počeo je izrađivati svoje prve mobilne igre i aplikacije, te ih objavljivati na Google Play trgovini.

“Sticanje znanja odvijalo se kroz pretraživanje interneta, servisa YouTube, foruma posvećenih programiranju, te čitanjem informatičkih časopisa. Također, svakodnevno radim na novim projektima, postavljam sebi nove izazove i na taj način proširujem svoje znanje i sposobnosti”, kaže.

Inspiraciju za nove aplikacije crpi iz svakodnevnog života, dodaje. Pojašnjava i da, nakon što uoči potrebu ili problem u društvu, počinje razmišljati o načinu na koji bi mobilnom aplikacijom mogao ponuditi rješenje. Tako, naprimjer, trenutno radi na razvoju aplikacije Dermal, koja će korisnicima pomoći prepoznati kožne bolesti uz pomoć slika i AI tehnologije.

“Smatram da je AI budućnost razvoja mobilnih aplikacija te da će u skoroj budućnosti gotovo svaka aplikacija imati dio koji će se temeljiti na korištenju vještačke inteligencije”, ističe. “Međutim, svjestan sam i potencijalnih opasnosti AI-a i zalažem se za njegovu odgovornu primjenu i regulaciju zakonodavstvom kako bi se maksimizirale koristi, a minimizirali rizici”. Više čitajte OVDJE.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti