16.3 C
Tešanj
Subota, 2 Marta, 2024

Zabilježeno kašnjenje u otvaranju šest biračkih mjesta u Zenici

U sedam sati počeli su izbori i u 12 gradova i općina Zeničko-dobojskog kantona, u kojem je za Opće izbore 2022 registrirano ukupno 328.411 glasača.

Prema riječima portparola Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK-a Elvedina Fišeka do sada nisu dobili informacije sa terena da ima problema.

-Još prikupljamo informacije o otvaranju biračkih mjesta, ali mi, u skladu sa usvojenim našim planom, radimo na osiguranju biračkih mjesta i drugih uslova potrebnih za zaštitu integriteta izbornog procesa iz domena rada policije- kazao je Fišek. On je napomenuo kako na području tog kantona ima ukupno 511 biračkih mjesta.

Prema očekivanju, Gradska izborna komisija Grada Zenica, koja je imala problema i sa popunom biračkih odbora te su čak i tokom jučerašnjeg dana, u tri termina, vršili obuku novih kandidata za sudjelovanje u radu biračkih odbora, jutros nije na vrijeme otvorila šest biračkih mjesta.

Predsjednik GiK-a Zenica Muamer Kovač, u izjavi za Fenu ističe kako su sinoć, negdje oko 22.30 sati, okončali posao te Odluku o formiranju biračkih odbora u Gradu Zenica proslijedili na mejlove političkim subjektima te u viber-grupu članovima GIK-a Zenica.

-Upravo pripremamo informaciju za Centralnu izbornu komisiju Bosne i Hercegovine, u kojoj ćemo navesti da smo na jednom biračkom mjestu imali kašnjenje od 11 minuta. Na četiri biračka mjesta nije došao po jedan član biračkih odbora, a kako smo donijeli odluku da nećemo otvarati biračka mjesta ako nisu kompletirana, na vrijeme nisu bila otvorena ni biračka mjesta Staro Radakovo 4 i 6 (kašnjenje po 15 minuta), Kloče 4 (kašnjenje 35 minuta) i Crkvice 5 (kašnjenje 15 minuta). Ostao nam je jedino problem pa upravo radimo na njegovom izmještanju, biračko mjesto Nova Zenica 1. Tu je došlo do zamjene izbornog materijala- kaže Kovač.

On napominje kako u biračkim spiskovima imaju evidentiranih 101.297 glasača te da na području tog grada ima ukupno 143 biračka mjesta. Od toga su 142 redovna te jedno za glasanje u odsustvu, dok su na terenu i šest mobilnih timova.

Po jedan mobilni tim, napominje, obići će zatvorenike u Kazneno-popravnom zavodu Zenica, a drugi štićenike Doma za stara lica Zenica, dok ostala četiri mobilna tima obilaze po selima, stanovima i kućama osobe koje nisu u mogućnosti glasati na svojim biračkim mjestima.

Glasači iz ZDK-a, zajedno s glasačima iz općina i gradova iz Srednjobosanskog kantona, čine izbornu jedinicu 4 (514), s ukupno 555.952 glasača, te biraju ukupno šest zastupnika za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a na kandidatskim listama može biti 11 imena.

Glasači iz općina i gradova ZDK-a za sastav Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Federacije BiH razvrstani su u dvije izborne jedinice- 5 (405), u koju ulaze Doboj Jug, Tešanj, Maglaj, Žepče, Zavidovići, Zenica i Usora te 6 (406), u kojoj su Kakanj, Vareš, Olovo, Visoko i Breza.

U izbornoj jedinici 5 (405), koja ima registriranih 232.529 birača, bira se osam zastupnika, a na kandidatskim listama može biti 13 imena, dok izborna jedinica 6 (406), sa 95.882 registrirana birača, bira četiri zastupnika i te liste mogu imati devet imena. Sudjeluju i u raspodjeli 25 kompenzacijskih mandata.

U izbornoj jedinici 4 (204), sa Skupštinu ZDK, registrirano je 328.411 glasača, a bira se 35 zastupnika. Na ovim listama može biti 40 imena, prijavljeno je ukupno 16 izbornih lista te kandidatima 29 političkih subjekata., prenosi Federalna TV.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti