4.2 C
Tešanj
Nedjelja, 21 Aprila, 2024

Zagreb: U prirodu pušteno 50 hiljada komaraca uvezenih iz Italije

Da bi se smanjila populacija komaraca, Grad Zagreb prvi put koristi sterilne mužjake komaraca uvezenih iz Italije.

Na području Cvjetnog naselja je pušteno 50 hiljada ovih jedinki, a iduće sedmice će biti pušteno još toliko.

Ovaj pilot-projekt korištenja sterilnih mužjaka za suzbijanje komaraca provodi Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” i finansira ga Grad Zagreb. Metoda koja se koristi već se primjenjuje u nekoliko zemalja Evropske unije, a ukupni trošak projekta iznosi oko 10.000 eura.

Na području Hrvatske postoje 52 vrste komaraca, 32 vrste su na zagrebačkom području. Oni komarci koji najviše problema stvaraju su tigrasti komarci. Riječ je o invazivnoj vrsti koja se brzo širi i upravo u borbi protiv tih komaraca trebale bi pomoći ove sterilne jedinke mužjaka koje su stigle iz Italije u Zagreb.

Pojasnila je zbog čega su se odlučili na ovu metodu suzbijanja komaraca.

“Ovo je biološka metoda u suzbijanju komaraca. Znači želimo smanjiti upotrebu pesticida općenito svugdje pa tako i u suzbijanju komaraca. I ovi naši sterilni mužjaci zapravo će postati ovdje aktivni na ovom području. S njima će se pariti ženke iste vrste, dakle divlje ženke s ovog područja i posljedično tome ženke će polagati jaja koja neće stvarati nove jedinke”, kazala je za HRT Ana Klobučar iz službe za epidemiologiju “dr. Andrija Štampar”.

Komarci koji su pušteni se pare s divljim ženkama iste vrste na području gdje su ispušteni a rezultat je da ženke stvaraju i polažu jaja iz kojih se neće razviti nove jedinke komaraca, piše Klix. 

 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti