12.9 C
Tešanj
Petak, 1 Marta, 2024

Zakazan novi termin za treći pokušaj rušenja kuće

Iako je Ustavni sud BiH još u novembru 2012. godine donio odluku da nelegalno sagrađena kuća Saliha Ćorića u Jelahu mora biti porušena, Općinski sud i lokalna vlast iz Tešnja na sve moguće načine opstruiraju i ignoriraju odluke najviše pravosudne institucije u državi.

– Za 18. avgust zakazano je novo rušenje kuće. Iako vlast čini sve da se sudska odluka ne provede, neću odustati od rušenja. Oni će to morati završiti – kaže Muhamed Đonlagić, koji duže od dvije decenije vodi pravnu bitku da sporna dvospratnica u centru Jelaha bude uklonjena iz njegovog dvorišta.

Sramota Jelaha

Smatra da kreatori tešanjske politike više nemaju izlaza i da policija ima dovoljno vremena da asistira u rušenju sporne kuće.

– Ne razumijem zbog čega Općinski sud u Tešnju sporo reagira i zbog čega urušavaju državu na mom primjeru. Ako nisu u stanju da poruše jednu kuću, kako će biti u stanju da provode mnogo važnije odluke – objašnjava Đonlagić.

Njegov advokat Hamid Džandžanović 15. jula uputio je urgenciju Općinskom sudu u Tešnju i zatražio novo, treće po redu, rušenje kuće koja je u vlasništvu porodice Ćorić.

Iako nema dokaza, Đonlagić sumnja da su u opstrukcije rušenja nelegalno sagrađenog objekta umiješane i neke osobe iz Općinskog suda u Tešnju i policijskih struktura.

– Indikativno je da prošlog mjeseca nisu porušili kuću zbog navodnih sigurnosnih prijetnji. Lansirali su priču o nezadovoljnim stanovnicima, a bila je samo šačica radoznalih koji su posmatrali akciju policije. Nadam se da će 18. avgusta u mom dvorištu biti zasađeno cvijeće i da će sramota Jelaha napokon biti uklonjena – zaključuje Muhamed Đonlagić.

Zbog očigledne opstrukcije u provedbi odluke Ustavnog suda BiH, što predstavlja krivično djelo, Ustavni sud BiH dostavio je Tužilaštvu BiH 23. decembra 2013. rješenje “kojim se utvrđuje da Općinski sud u Tešnju nije izvršio odluku Ustavnog suda BiH od 13. novembra 2012. godine”.

Dug period

Prozvana sutkinja Besima Ajanović odgovorila je Tužilaštvu BiH četrdeset dana kasnije, zaključivši u svom izvještaju da je “predmet u konstantnom radu i da Sud bez daljnjeg odlaganja provodi izvršenje”.

– Prošlo je više od šest mjeseci od tada, a rušenje je odgođeno za još dva mjeseca od posljednjeg pokušaja. To odgađanje izvršavanja odluke Ustavnog suda BiH na ovako dug period protivno je svim standardima izvršavanja sudskih odluka, posebno ako se ima u vidu činjenica da se izvršava odluka Ustavnog suda BiH koja je donesena prije više od dvadeset mjeseci te da su svi rokovi za izvršenje davno istekli – kaže advokat Džandžanović.

– Moje ime često se spominjalo u medijima, ali ja nisam vlasnik kuće. Već duže vremena kuća je u vlasništvu moje majke Šahze. Žao mi je što niko od medija nije od mene tražio mišljenje, pa mi se čini da je Muhamed Đonlagić sve potplatio i pokrenuo veze da se kuća sruši – kaže Osman Ćorić.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti