3.8 C
Tešanj
Subota, 20 Aprila, 2024

Zanimljiva karta Evrope: Šta se u pojedinim državama kaže onome ko ne zatvori vrata za sobom

Na internetu je objavljena zanimljiva karta koja otkriva šta se u zemljama Evrope govori osobama koje ne zatvore vrata nakon što uđu u prostoriju.

Sigurno ste mnogo puta ušli u prostoriju u kojoj je već bilo ljudi i niste zatvorili vrata. Sjećate li se šta su vam rekle osobe koje su bile unutra?

Prema ovoj karti u našoj državi, ali i zemljama u regionu osobama koje ne zatvaraju vrata kaže se: “Da li živiš u čamcu?”.

Vjerovatno ste već upoznati s krilaticom koja se kod nas koristi u trenutku kada osoba koja je ušla u prostoriju ne zatvori vrata, a sada je vrijeme da saznate šta se govori u ostatku Evrope.

U pojedinim zemljama kao što je Slovenija, Poljskoj i Italija kaže se “Imaš li rep”, dok se u Italiji koristi i izraz: “Jesi li rođen na čamcu”. Ova krilatica se koristi i kod nas iako to nije naznačeno na karti.

Zanimljivo je da se samo u Velikoj Britaniji i Irskoj osobama koje ne zatvaraju vrata jednostavno kaže da ih zatvore, a u Francuskoj se kaže samo: “Vrata”.

U Njemačkoj, Nizozemskoj i Belgiji tim osobama se kaže da ne žive u šatoru odnosno cirkusu. Dok na jugozapadu Evrope tačnije u Portugalu i Španiji upotrebljava izraz “Imate li zavjese umjesto vrata kod kuće”.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti