21.3 C
Tešanj
Srijeda, 29 Maja, 2024

Zapošljavao radnike iz BiH na crno: Osuđen BIZNISMEN (37) u Švicarskoj, tereti se za još jedno KRIVIČNO DJELO

Sud u švicarskom Roršahu potvrdio je danas osuđujuću presudu za biznismena (37) porijeklom iz BiH, koji je rođen u Švicarskoj.

Kako se navodi u presudi, on mora da odsluži zatvorsku kaznu u trajanju od 9 mjeseci, nakon čega mu je zabranjen ulazak u Švicarsku narednih 5 godina.

Kako prenose švicarski mediji, njemu se sudilo zbog toga što je kovid pomoć od države dobio na prevaru, a istovemeno je zapošljavao radnike na crno, koje je dovodio iz Bosne i Hercegovine.

Samo početkom 2020. godine doveo je nekoliko radnika koji su u zemlju ušli sa turističkom vizom, a koje je on krio kod sebe. Ti radnici nisu imali apsolutne nikakve dozvole za rad u Švicarskoj.

Takođe, on se terete i da je na prevaru došao do kovid kredita, koji je 2020. godine Švicarska davala kompanijama kako bi opstali.

Inače, ovo nije prva prevara bh. državljana sa ovim kreditom. Tako je krajem prošle godine osuđen još jedan BiH državljanin koji je od države uzeo zajam od 240.000 franaka kako bi obezbjedio likvidnost firme. Takođe, uvjeravao je da ima narudžbe u iznosu od 200.000 franaka.

Međutim, viši sud u presudi navodi da nema sumnje da je on ovaj zajam iskoristio da podmiri stare, već postojeće dugove, što nije bila namjena ovog kredita, pišu Nezavisne.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti