26.9 C
Tešanj
Srijeda, 24 Jula, 2024

Zaraženi muškarac iz Tešnja bio u samoizolaciji, sutra će biti prebačen u izolatorij u Zenicu

– Radi se o muškarcu iz Tešnja, rođenom 1971. godine, za kojeg se zna da je nedavno boravio u Italiji u gradu Vićenca – rečeno nam je u Kriznom štabu ZDK.

Muškarac bio u samoizolaciji

Ovaj muškarac, kako nam je potvrđeno iz Kriznog štaba ZDK, prije desetak dana došao iz Italije i od tada je u samoizolaciji. S obzirom da je samac, nije imao bliske kontakte sa drugim osobama, poput članova porodice i slično. Svo vrijeme nakon povratka bio je pod medicinskim nadzorom.

Njegovi brisevi su danas poslani na ispitivanje u Sarajevo, jer proteklih dana nije pokazivao bilo kakve simtome bolesti, tako da su uzorci uzeti i poslani na analizu kada su se ti simptomi pojavili. Čak i danas, kada su se pojavili, simptomi su bili blage naravi.

On će već sutra biti upućen u Zenicu, gdje će biti smješten u izolatorij, koji se nalazi u Kantonalnoj bolnici Zenica.

– U izolatoriju se nalaze već trei osobe i to žena, koja ima 51 godinu, koja je 5. marta došla iz Italije i koja je prvi registrovani slučaj zaraženosti koronavirusom u ZDK, te njena 19-godišnja kćerka i 26-godišnji zet. Žena ima blage simptome bolesti, dok kćerka i zet nemaju nikakvih simptoma – rečeno nam je u Kriznom štabu ZDK.

Policijske provjere

Ovo je do sada 24. registrovani slučaj koronavirusa u BiH, od kojih su četiri zabilježena u FBiH, a 20 u RS.

Također, u Kriiznom štabu ZDK nam je rečeno da su od danas pripadnici MUP-a ZDK počeli provjeravati sve one koji su dobili rješenja o samoizolaciji, da li ih i poštuju. Provjere se vrše tako što ppolicajci idu od kuće do kuće i kontrolišu da li su te osobe u stanu, odnosno u samoizolaciji. Za one koji se ogluše o ova rješenja predviđene su novčane, a u slučlaju ponavljanja kršenja i rigoroznije kazne.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti