2.7 C
Tešanj
Četvrtak, 18 Aprila, 2024

Zašto se širom Federacije ne sadi pitomi kesten, šta je sa sadnjom oraha u parkovima?

Redakciji Faktora obratili su se čitaci sa pitanjem zašto se u Sarajevu ne sadi pitomi kesten, općenito zašto se pitomi kesten ne sadi u cijeloj Federaciji a od kojeg bi stanovništvo imalo velike koristi.

Za sada pitomog kestena ima u Konjicu i na području Unsko-sanskog kantona.

Pitali su i zašto preduzeća zadužena za zelenilo recimo u Kantonu Sarajevo, ne sade orah u parkovima koji su daleko od saobraćajnica.

– Pitomi kesten zahtjeva toplija staništa, i dužu vegetacionu sezonu, od prosječne u području Sarajeva. Radi toga često plodovi ne mogu da sazriju. Dalje, zemljišta na krečnjaku, bogata kalcijem, mu ne odgovaraju. Moguća uspješna sadnja je u južnim ekspozicijama Sarajevskog polja i nižima osunčanim padinama – navodi nam prof. dr. Ahmet Lojo, dekan Šumarskog fakulteta u Sarajevu i dodaje:

– Pitomi kesten je vrsta koja boluje od opasne zarazne bolesti, raka kestenove kore koja se lahko širi, radi toga je širenje, izvoz sadnica iz područja gdje je bolest prisutna rizično i moraju se provesti odgovarajuće kontrole.

Lojo objašnjava kako Šumarski fakultet nema uvida u politiku i odluke institucija (prvenstveno firme PARK Sarajevo) koje su zadužene za sadnju parkovskih vrsta.

– Orah je vrsta koja zahtjeva veliki prostor, radi toga se izbjegava sadnja u manjim parkovima. Izvan grada je prihvatljiva sadnja oraha kao vrlo vrijedne vrste, na vlažnijim i dubljim zemljištima. I orah nije naša autohtona vrsta drveća, potiče iz krajeva sa dosta toplijom klimom (od Makedonije do Kavkaza), radi toga često strada od kasnih mrazeva u Bosni – pojašnjava Lojo.

Izvor: Faktor

Povezane vijesti

Najnovije vijesti