16.4 C
Tešanj
Petak, 1 Marta, 2024

Zatvorenici koji su u pritvoru zbog droge najviše koristili društveno-korisni rad u ZDK

Na Skupštini Zeničko-dobojskog kantona predstavljen je izvještaj o izvršenju alternativne sankcije rad za opće dobro koje je u najvećoj mjeri bilo predloženo za presude po krivičnim djelima posjedovanja i omogućavanja uživanja opojnih droga.

Ministar pravosuđa Zeničko-dobojskog kantona Nebojša Nikolić je kazao da su brojni benefiti ovih mjera, a prvenstveno sprečavanje pretrpanosti zatvora, sprečavanje međusobno lošeg uticaja osuđenih osoba u zatvoru čime bi se spriječila kriminalna zaraza, sprečavanje isključenja osuđene osobe iz društva i porodice, ali i uštede troškova zatvorskog života i brojni drugi benifiti.

Tako je u iz vješaju za 2022. godinu Ministarstvu za pravosuđe ZDK stiglo 29 presuda u kojima je uz pristanak osuđenog kazna zatvora zamijenjena alternativnom sankcijom za rad za opće dobro. Od njih 29, šest je uspješno izvršeno, a tokom 2023. nastavljeno je s izvršenjem presuda iz 2022. godine te je izvršeno 12 presuda.

Općinski sud u Zenici je dostavio 26 presuda, sud u Visokom jednu te Općinski sud u Sarajevu dvije ovakve presude.

Nikolić je kazao da je po broju dostavljenih presuda po krivičnim djelima po tri teške krađe i krađe, posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga 13 presuda, šumska krađa, nedozvoljeno držanje oružja, nasilničko ponašanje i nasilje u porodici po jedna presuda.

Sve osobe su muškog spola prosjeka starosti 36 godina, većina oženjena s malodobnom djecom i na nivou SSS obrazovanja i slabog imovinskog stanja.

S ovom mjerom Federacija BiH je u šest izvršenih presuda gdje je izrečeno 50 mjeseci zatvora uštedjela 150.000 KM, dok su poslodavci za 250 dana rada za opće dobro uštedjeli minimalno 7.000 KM, piše Klix.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti