8.4 C
Tešanj
Petak, 31 Marta, 2023
spot_img

Zbog aplikacije “Sky” u BiH padaju kriminalci, policajci, ljudi u pravosuđu

Dešifriranjem zaštićenih telefonskih aplikacija, koje su policijske agencije u Bosni i Hercegovini i pravosuđe dobile u saradnji s EUROPOL-om i drugim međunarodnim institucijama, rezultiralo je hapšenjem desetak službenika policije i sigurnosnih agencija u Bosni i Hercegovini.

Oni su osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja i saradnju s pripadnicima kriminalnih grupa na području Balkana. Bez podataka dobijenih na takav način teško da bi pojedini saradnici, koje kriminalci imaju u policijskim i sigurnosnim strukturama, ikada bili otkriveni.

Policijske akcije Transporter, Storage, pa potom policijske akcije Staza, Ira i Golub rezultirale su hapšenjem kriminalnih grupa koje su otkrivene nakon dešifrovanja kriptovanih telefonskih aplikacija Sky i Anom.

Podatke o tome policijske agencije u Bosni i Hercegovini i pravosuđe dobili su u saradnji s međunarodnim policijskim institucijama. Osim članova kriminalnih grupa hapšeni su i privođeni njihovi saradnici u policijskim i sigurnosnim strukturama. U posljednjoj policijskoj akciji uhapšen je Nedeljko Lubura, glavni inspektor MUP-a RS-a, kojem je Sud Bosne i Hercegovine, nakon što je priznao da je u gepeku službenog vozila prošvercovao opasnog kriminalca s Interpolove potjernice Ivana Mijatovića, ukinuo pritvor i odredio mjere zabrane.

Državno tužilaštvo se fokusiralo na procesuiranje krivičnih djela organizovanog kriminala i visoke korupcije, naročito onih u kojima se vrši zloupotreba policijskih kapaciteta i resursa države za izvršenje krivičnih djela.

“Od početka godine do sada u preko desetak slučajeva lišeni su slobode i pripadnici policijskih agencija i određeni nosioci pravosudnih funkcija iz čega proizlazi nesporna povezanost organizovanih kriminalnih grupa s licima iz policijskih agencija i na takav način jasno je da je teško zaštititi samu istragu i kvalitetno prikupiti dokaze”, istakao je Milanko Kajganić, v. d. glavnog tužioca u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

U okviru policijske akcije Transporter uhapšen je Bojan Cvjetić, bivši savjetnik bivšeg ministra sigurnosti Dragana Mektića, koji se pravdao da prije angažmana Cvjetića u državno ministarstvo nije ništa znao.

“Mene je šokiralo. Nisam mogao ni pretpostaviti. Provjera je rađena”, komentirao je Mektić.

Zbog veza s kriminalnom grupom Bojana Cvjetića hapšen je službenik OSA-e iz Banje Luke Robert Rudonjić. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je nakon hapšenja Željka Radovanovića, člana Zemunskog klana, u okviru akcije “Ira” pojasnilo da su podaci dešifrovanih telefonskih aplikacija otkrili na koji način se odvijao međunarodni šverc droge, a za sve postoji i fotodokumentacija. U okviru akcije “Ira” hapšen je i Jovan Savić, sudija iz Bijeljine.

Dešifrovanjem kriptovanih telefonskih aplikacija policijske agencije i pravosuđe u našoj zemlji došli su do podataka koji će im pomoći da se obračunaju s visokom korupcijom.

“Omogućeno je da se fokus stavi i na određena lica koja su visokopozicionirana kako u političkim tako i sudskim i policijskim strukturama, što smatram jako bitnim za jedno društvo da s takvim osobama ili grupama blagovremeno raščisti”, naglašava direktor Uprave policije MUP-a TK-a Dževad Korman.

“Nažalost, u Bosni i Hercegovini korupcija je daleko više zastupljena u bilo kojoj sferi, a posebno u policijsko-pravosudnom sistemu, gdje dolazi do izražaja jako veliki segment i spektar tajnih podataka koji su od interesa za kriminalne skupine”, kaže ekspert za sigurnost doc. dr. Sandi Dizdarević.

Dešifrovanje zaštićenih telefonskih komunikacija otkrilo je saradnike Kavačkog i Škaljarskog klana u različitim institucijama na području Zapadnog Balkana.

Istrage se nastavljaju i veoma brzo će biti poznato da li će novi podaci iz zaštićenih telefonskih komunikacija otkriti sve saradnike ovih kriminalnih klanova koji su nesmetano zloupotrebljavali službene funkcije u različitim institucijama, a posebno u policijskim i sigurnosnim strukturama, piše Fokus.

Povezane vijesti

POVEŽITE SE

58,546FansLike
295FollowersFollow
2,040SubscribersSubscribe

Najnovije vijesti