19.7 C
Tešanj
Srijeda, 24 Jula, 2024

Zbog pljačke zlatare osuđen na četri godine zatvora

Elvir Merdić (38) iz Tešnja osuđen je na četiri godine zatvora u dobojskom Okružnom sudu zbog pljačke zlatare “Gold F” iz koje je u noći između 31. maja i 1. juna prošle godine ukradeno više od četiri kilograma zlata vrijednog oko 330.000 maraka.

Prema presudi Merdić je zajedno sa nepoznatim osobama prvo provalio u trgovački centar “BmD” u okviru kojeg se nalazi zlatara, a zatim su provalili u zlataru i ukrali zlatni nakit vrijedan 330.000 maraka.

Navodi se da su oni ovu krađu počinili između 22 časa 31. maja i sedam časova ujutro 1. juna prošle godine.

– Oni su prvo presjekli metalnu rešetkastu ogradu oko tržnog centra i nakon što su napravili otvor ušli u unutrašnjost. Zatim su se uz pomoć drvenih ljestava, koje su ranije ukrali, popeli na krova. Isjekli su ploče na krovu i napravili otvore različitih dimenzija. Kroz jedan otvor, koji se nalazio odmah iznad zlatarske radnje “Gold F” ušli su unutra uz pomoć ručno napravljenih metalnih ljestava – navedeno je u presudi.

U presudi još stoji da su iz zlatare ukrali oko četiri kilograma zlatnog nakita vrijednog 327.000 maraka, 443 grama srebrnog nakita vrijednosti 2.650 maraka i 600 maraka koji su se nalazili u novčaniku pultu. Sa sobom su ponijeli i vagu za mjerenje zlatnog nakita. Ukupna šteta je procijenjena na oko 330.000 maraka. U vrijeme ove pljačke rasvjeta u ulici u kojoj se nalazi tržni centar “BmD” bila je isključena, a ugovor sa firmom koja je radila na obezbjeđenju cijelog objekta, u kojem se nalazi i zlatara, raskinut je nekoliko dana prije pljačke.

Elvir Merdić uhapšen je dva i po mjeseca nakon pljačke u avgustu prošle godine. Tada je policija pretresla dvije lokacije u Doboju i Modriči i šest u Tešnju, gdje su pronađeni predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa pljačkom zlatare, kao i izvršenjem drugih teških krivičnih djela. Osim optuženog tada je uhapšeno još šest osoba Almir M., Jozo K., sa područja Tešnja, Dalibor D., Adnan H., obojica iz Doboja, te Rasim A. iz Tešnja i Senad S. iz Kaknja, koji imaju prijavljeno boravište u Doboju. Oni su uz saglasnost dežurnog tužioca, pušteni na slobodu. Svi uhapšeni su odranije poznati policiji po teškim pljačkama i nasilničkom ponašanju.

Troškovi
Presudom je Elvir Merdić obavezan da vlasnici zlatare “Gold F” M. M. nadoknadi štetu pričinjenu krađom u iznosu od 330.000 maraka. Ovu nadoknadu mora da isplati u roku od 90 dana od pravosnažnosti presude, pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti