27.5 C
Tešanj
Utorak, 18 Juna, 2024

Zbog pop kulture djevojke prije 15. godine imaju spolni odnos

Istraživanje u Velikoj Britaniji kaže da više od četvrtine mladih žena izgubi nevinost prije punoljetstva. Oko 27 posto djevojaka u dobi od 16 do 24 godine priznaje da su imale 15 ili manje godina kada su prvi put imale spolni odnos.

Jedna od osam djevojaka do 24. godine je već imala spolni odnos sa najmanje 10 različitih partnera.

Premijer i parlamentarci u Britaniji jučer su rekli da je to zbog “pornifikacije društva”, zbog poticanja djevojčica da se ponašaju kao seksualni objekti prije nego što i dođu u pubertet.

Ovi podaci su dobiveni nakon sveobuhvatnog i detaljnog istraživanja. Podaci govore i o tome kako procent žena koje su imale spolni odnos prije punoljetstva raste u posljednjim desetljećima. Samo četiri posto žena koje sada imaju od 55 do 64 godine su imale seks kao maloljetnice, dok je među ženama koje sada imaju od 45 do 54 godine 10 posto onih koje su imale seks kao maloljetnice, a 14 posto žena koje sada imaju od 35 do 44 su imale spolne odnose još kao djevojčice.

Podaci također pokazuju da je više od jedne petine žena u dobi od 16 do 24 godine barem jednom popilo pilulu “dan poslije” u posljednjih godinu, a gotovo 60 posto njih priznaje da ne koristi uvijek kontracepciju.

U usporedbi sa ženama, 22 posto muškaraca od 16 do 24 godine su izgubili nevinost kada su imali 15 ili manje godina. Njih 41 posto je reklo da koristi kondom svaki put, a 5,4 posto je dobilo neku od spolno prenosivih bolesti.

“Mlade djevojke previše toga apsorbiraju iz pop kulture i stoga se ponašaju kao da vrijede isključivo kao seksualni objekt”, izjavila je Diane Abbott, ministrica zdravlja Velike Britanije, prenosi Daily Mail.

Tokom posljednjih nekoliko godina svjedoci smo sistemskog uklanjanja svih ograničenja koja su ranije utjecala na to da se dobna granica u kojoj mladi imaju spolne odnose ne spušta, kaže Norman Wells, direktor organizacije Family Education Trust.

“Seksualni odgoj u školama je doveo do toga da djeca razbiju sve nedoumice kada je u pitanju seksualno ponašanje, tako da mladi više nemaju strah od stupanja u spolne odnose. Pored toga dostupnost kontracepcije na svakom koraku dovela je do toga da djevojka više nema izgovora da odbija momka pravdajući se da je to zbog eventualne trudnoće”, kaže Wells.

Izvor: sarajevo-x.com

Povezane vijesti

Najnovije vijesti