16.4 C
Tešanj
Petak, 1 Marta, 2024

Zbog poplava proglašeno stanje prirodne nesreće

Općinski štab civilne zaštite Tešanj održao je danas vanrednu sjednicu na kojoj je analizirano stanje na području općine Tešanj i susjednih općina nastalo zbog naglog porasta vodostaja, prije svega rijeka Bosne i Usore, zbog višednevnih intenzivnih padavina koje su zahvatile gotovo cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Od jutros se bilježi značajan porast vode na rijekama Bosna i Usora. Rijeka Bosna se izlila iz svog korita i poplavila magistralni put M-17 u naselju Šije, gdje se pod vodom našlo oko 40 objekata, a u toku je evakuacija ugroženog stanovništva. Područje Šija ostalo je bez električne energije i fiksnih telefonskih veza.

Rijeka Usora izlila se u dijelu Kaloševića, Kraševu, te na području općine Doboj Jug, dok je zatvoren i saobraćaj prema Doboju zbog porasta vode u području mosta na Karušama. U Kraševu su ugroženi i ljudi u četiri stambena objekta, gdje je u toku njihova evakuacija. U Jelah polju pod vodom rijeke Usore našla su se tri objekta. Ostali vodotoci nemaju tendenciju značajnijeg porasta.

Vodovodni sistem kojim upravlja Javno komunalno preduzeće “RAD” Tešanj u ovom trenutku osigurava dovoljne količine vode za piće svojim korisnicima iz izvorišta koja nisu direktno ugrožena poplavom i ova voda je potpuno zdravstveno ispravna. U dijelu izvorišta uz rijeku Usoru crpni bunari isključeni su iz vodosnabdijevanja zbog poplave. Vodovodi Šije i Kraševo su izvan upotrebe. Na poplavljenim područjima ne preporučuje se korištenje vode iz bunara ili privatnih sistema vodosnabdijevanja. Svim korisnicima vode iz vodovodnog sistema gdje je voda zdravstveno ispravna preporučuje se njeno racionalno korištenje.

Za saobraćaj su zatvoreni magistralni putevi M-17 Karuše – Maglaj i M-4 Doboj – Teslić u Vrelima. Ulaz u Doboj preko mosta na Vili je zatvoren za saobraćaj. Otežano je odvijanje saobraćaja na lokalnoj cesti Jelah – Miljanovci, na svim ostalim lokalnim cestama saobraća se uz povećan oprez vozača. Zbog opasnosti na cestama uz vodotoke, kao i stanja na nekim lokalnim i regionalnim cestama prema drugim općinama, ne preporučuje se kretanje na put mogućim alternativnim pravcima.

Bez struje i telefona ostalo je područje Šija.

Opća bolnica i Dom zdravlja Tešanj rade bez poteškoća, a, po potrebi, pojačat će se i dodatnim snagama i sredstvima.

Timovi Civilne zaštite, članovi i komandant Štaba su na terenu i čine napore, prije svega, na spašavanju života ugroženih ljudi. Angažirana je mehanizacija, te dodatne spasilačke službe u Šijama, Kraševu i Kaloševiću koje i u ovom trenutku pružaju pomoć ugroženom stanovništvu i provode mjere zaštite od nadolazećih voda gdje je to moguće

Nakon analize stanja i procjene daljnje ugroženosti poplavama, Općinski štab civilne zaštite na današnjoj vanrednoj sjednici donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće ugroženost od poplava, kojom se na raspolaganje u odbrani od poplava i aktivnostima na normalizaciji stanja nakon povlačenja vode s poplavljenih područja stavljaju i dodatni raspoloživi resursi.

Vodostaj rijeka Bosne i Usore u daljnjem je porastu, te se stanovništvu upućuje poziv na puni oprez i preporučuje da prate situaciju i informacije o stanju i aktivnostima na terenu, a, u slučaju potrebe, poduzimaju mjere na zaštiti vlastitih života i imovine.

Stanovništvu u poplavljenim područijima preporuke da u situaciji ulaska vode u objekte evakuiraju na sigurna mjesta, kako ne bi ostali blokirani zbog naglog porasta vodostaja.

I ovim putem molimo sve građane, posebno na poplavljenim i ugroženim područjima, da maksimalno sarađuju i sudjeluju u realizaciji mjera civilne zaštite na terenu, a sve zahtjeve, informacije i prijedloge upućuju putem svojih imenovanih povjerenika.

Sve informacije vezane za ovu prirodnu nesreću građani mogu pratiti putem medija.

ŠTAB CIVILNE ZAŠTITE TEŠANJ

Povezane vijesti

Najnovije vijesti