20.8 C
Tešanj
Utorak, 28 Maja, 2024

Zbog ujeda zmije jedna osoba prevezena u bolnicu

Jucer u popodnevnim satima osoba M.R. iz Tešnja dovezena je u službu Hitne Pomoći zbog ujeda zmije.

Prema informacijama koje smo dobili navedena osoba je van zivotne opasnosti i osjeća se dobro.

Najveći broj ujeda zmija dešava se u periodu između ranog proljeća i kasne jeseni. Tada se povećava i aktivnost zmija i aktivnost ljudi , pa se povećava i vjerovatnoća međusobnih susreta.

Zmije ujedaju isključivo kada se osjete ugroženima, najčešće ukoliko ih nagazimo ili im se suviše približimo. U periodu parenja i odgajanja mladunaca zmije su agresivnije, ali i tada neće napasti ako ih na vrijeme uočimo i polako se povučemo.

Na mjestu ujeda vide se tragovi zuba- obično dva u razmaku od 6 do 10 mm. Ubrzo se oko mjesta ujeda javlja otok, bol i crvenilo koje vremenom prelazi u modru boju. Otrov se sa mjesta ujeda krvnim sudovima širi po čitavom organizmu. Najopasnije je ukoliko je ujed na glavi ili vratu, jer se otrov odatle najbrže širi. Postepeno dolazi do širenja otoka, pojave obamrlosti oko mjesta ujeda, preznojavanja, drhtavice, opšte slabosti , ubrzanja srčanog ritma, otežanog disanja, mučnine, povraćanja. Ukoliko se jave gubitak svijesti i konvulzije, oni ukazuju na krvarenje u mozgu i najčešći su uzrok smrti. Ukoliko se na vrijeme ne preduzmu odgovarajuće mjere može doći do prestanka disanja, kasnije i rada srca i smrti.

Osobu koju je ujela zmija treba:

-umiriti
-izvršiti imobilizaciju povređenog dijela tijela
-dati veću količinu tečnosti, ali ne alkohola ili energetskih i stimulatornih napitaka koji ubrzavaju krvotok
-transportovati do najbliže zdravstvene ustanove.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti