22.1 C
Tešanj
Ponedjeljak, 27 Maja, 2024

Zdravstveni radnici u TK najavili štrajk: Koje zdravstvene usluge će biti dostupne građanima?

Zdravstveni radnici u Tuzlanskom kantonu u ponedjeljak počinju sa štrajkom upozorenja, koji će biti održavan od ponedjeljka do petka, od 10 do 10.30 sati, u svim javnim zdravstvenim ustanovama. Oni traže povećanje svoje satnice sa 2,51 na tri marke, što bi značilo povećanje plaća za 18 do 20 posto.

– Štrajk upozorenja je posljednja ruka pomirenja da sjednemo da se dogovaramo. On se ni na koji način neće odraziti na pacijente jer će biti održavan u vrijeme pauze, a u tom vremenu neće biti obustavljena zdravstvena usluga. Ukoliko ne bude odgovora, stupamo u generalni štrajk 19. septembra – rekao je Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH).

On je dodao da je napravljen sporazum o poslovima koji se ne prekidaju tokom štrajka, te će na preglede moći i pacijenti čije neprimanje može dovesti do pogoršanja zdravstvenog stanja. Također, tokom štrajka bit će primani svi hronični bolesnici, a hladni operativni program će biti prekinut.

U zahtjevu za povećanje satnice ujedinjeni su i Sindikat radnika u zdravstvu, kao i Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije, a oni ukupno okupljaju oko pet hiljada članova, dakle, više od 90 posto zdravstvenih radnika u TK.

– Borit ćemo se zajedno, rame uz rame, po principu svi za jednog jedan za sve. Oba sindikata imaju zajednički cilj i nema dileme o našoj podršci i zajedničkom učešću – rekla je Elvira Konjić, predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK.

Zvaničan zahtjev za povećanje satnice Sindikat zdravstvenih radnika podnio je još 11. maja ove godine, ali od tada nisu dobili odgovor Ministarstva zdravstva TK, pa su ispunjeni svi zakonski uvjeti za stupanje u generalni štrajk. Najava štrajka upozorenja i generalnog štrajka također je upućena u resorno ministarstvo, ali ni na to za sada nije bilo reakcije.

Faktor

Povezane vijesti

Najnovije vijesti