19.3 C
Tešanj
Srijeda, 29 Maja, 2024

Žena jela instant rezance, pa završila na hitnoj: Evo zbog čega

Doktori su upozorili da bi ljubitelji instant-rezanaca mogli biti izloženi riziku od problema s bubrezima, koji mogu izazvati trovanje krvi.

Prema urologu Davidu Shustermanu, paketići rezanaca, koji sadrže vrećicu začinskog praha i kuhaju se u vrućoj vodi, pakirani su s čak pola preporučene dnevne porcije soli u jednom obroku.

“Visok sadržaj soli u proizvodu povećava rizik od stvaranja kristala u bubrezima koji se zatim mogu razviti u kamenje koje oštećuje organe i izaziva infekcije. Ako se ne liječe, infekcije bubrega mogu se proširiti u krvotok, što je poznato kao septikemija”, objasnio je.

Upozorenje je objavljeno nakon što je tiktokerica Lucy Mourad, 24, objavila video u kojem je otkrila da je završila na hitnoj pomoći jer je šest mjeseci svake sedmice jela ljute instant-rezance.

Njezini su simptomi započeli kao bol u leđima, koja se preselila na prednji dio tijela, dok se u njezinom mjehuru stvaralo kamenje. Također je opisala da je primijetila krv i sitne plutajuće tvari u svojoj mokraći.

“Vjerovatno se to dogodilo jer su prerađena i konzervirana jela krcata solju. Drugim riječima, konzumacija prerađene hrane, kao što su instant-rezanci, juhe, smrznuta jela itd., može dovesti do stvaranja bubrežnih kamenaca”, rekao je dr. Shusterman.

Istraživanja sugeriraju da postoji i rizik da neki začini, poput kurkume, mogu uzrokovati bubrežne kamence znatnim povećanjem razine hemikalije koja se zove oksalat u mokraći, što povećava rizik od stvaranja kristala.

O popularnosti instant-rezanaca najbolje govori podatak da je prodaja samo jednog proizvođača u SAD-u sredinom juna prošle godine dostigla rekordnih pet milijardi proizvoda. No, u takvim proizvodima nalazi se ogromna količina soli, oko 1280 miligrama po porciji. Proizvođači vjerojatno dodaju velike količine soli kako bi poboljšali okus svojih proizvoda. Preporuka je ne unositi više od 2300 miligrama soli dnevno, što je ekvivalent jednoj čajnoj kašici.

Ostali faktori koji mogu uzrokovati bubrežne kamence uključuju dehidraciju, što može dovesti do toga da urin postane koncentriraniji i dovesti do stvaranja kristala.

Izvor: bosnainfo

Povezane vijesti

Najnovije vijesti