26.9 C
Tešanj
Srijeda, 24 Jula, 2024

Zeničanin danima mrtav ležao u stanu: Tijelo niko nije preuzeo, jer mu je sin u zatvoru

Redakciji portala Zenicablog obratili su se stanari iz zeničke ulice Bulevar Kulina Bana 31, gdje je u stanu danima mrtav ležao građanin Zenice.

“Mi se nalazimo u ulici Bulevar Kulina Bana 31, već peti dan u stanu leži mrtav naš sugrađanin Asim Čano”, napisali su.

Stan mu je navodno dodjeljen kao socijalnom slučaju, nalazi se u prizemlju ove zgrade.

Prema tvrdnjama stanara, policija koja je uz mrtvozornike obavila uviđaj, rekla im je da se radi o prirodnoj smrti, ali da, kao u nizu ranijih slučajeva, nakon toga počinje “prebacivanje loptice” o tome ko je nadležan da preuzme, te sahrani osobu koja nema primanja u ovom gradu, ali ni nasljednika koji bi preuzeli troškove.

“Iz policije nam je rečeno da ko zna koji put niko neće da se bavi time niti da preuzme tijelo. mi ne znamo nikog njegovog, a haustorom se već širi užasan i nesnosan miris”, rekli su stanari.

Redakciji Zenicabloga je iz policije rečeno da su podaci koje su prezentirali građani istiniti, te da se trenutno vode razgovori o tome da se ova neugodna situacija riješi.

Posredstvom press službe, oglasio se direktor KPZ Rusmir Isak, koji je saopćio da će tokom dana uz mjere osiguranja iz KPZ-a biti izveden sin umrlog Zeničanina, koji bi trebao preuzeti tijelo.

“Obavio sam razgovor sa pomoćnicima i odgajateljem, utvrdili smo da nema zakonske prepreke i da se ne radi o rizičnom osuđeniku, tako da ćemo već sutra, uz izuzetne mjere sigurnosti, sprovesti sina preminulog Zeničanina kako bi se izuzelo tijelo njegovog oca i tako omogućio njegov ukop i dženaza”, kazao je.

Podsjećamo, proteklih godina Zenicablog je u više navrata pisao o sugrađanima koji su mrtvi danima bili u stanu, jer ne postoji sistemsko rješenje za osobe koje nemaju žive nasljednike ili su socijalni slučajevi. Tek nakon što priče dospiju u medije, alarmiraju se nadležni koji tada počnu raditi svoj posao.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti