18.3 C
Tešanj
Utorak, 25 Juna, 2024

ŽKK Tešanj među 8 najboljih u Europi

Na najvećem europskom turniru za mlade košarkašice i košarkaše, Basketball Wien, a koji se održava u Beču (Austrija) od 1990. godine, naša U16 selekcija se uspjela plasirati među 8 najboljih u Europi, iako je u svojoj starosnoj kategoriji imala čak 33 ekipe podjeljenih u 7 grupa, dok je učešće na samom turniru uzelo preko 400 ekipa iz 23 zemlje. Po prvi put su na turniru učešće uzele i ekipe izvan Europe, i to iz Dubaija i Kanade. Koliko je sam turnir jak i značajan, najbolje pokazuje informacija da je prošlogodišnji turnir od strane FIBA proglašen najvažnijim košarkaškim turnirom za mlade u Europi.

Rezultati naše ekipe u grupnoj fazi, koju smo mi i još dvije prvoplasirane ekipe završili sa istim brojem bodova:

Basket Tintigny BEL 56:45 ŽKK Tešanj BiH,

ŽKK Tešanj BiH 69:43 ASC Theresianum Mainz DE,

ŽKK Tešanj BiH 39:34 Jahn Munchen DE,

TuS Neukolln 1865 e.V. Berlin DE 4:98 ŽKK Tešanj BiH.

U osmini finala smo pobijedili ekipu Bonna, SG BG Bonn MTuS DE 41:58 ŽKK Tešanj BiH.

I na samom kraju, plasirali smo se u čevtrtfinale gdje smo, uz svestranu pomoć sudija, poraženi od domaće ekipe Linza, ŽKK Tešanj BiH 51:69 BBC Linz A. Ekipa Linza je na kraju i osvojila turnir.

Zapaženi rezultat naše ekipe i trenera Zukanovića nije mogao proći nezapaženo ni u Austriji, tako da smo kontaktirani od strane državne novinarske ekipe Austria News, gdje je dogovoreno pravljenje priloga o ŽKK Tešanj, promocija našeg kluba u Austriji, te njihova posjeta našem gradu.

Na kraju se još želimo zahvaliti i istaknuti podršku naših sponzora: AS Group, Usora-Turs i Madi.

Izvor: ŽKK Tešanj

Povezane vijesti

Najnovije vijesti