18.3 C
Tešanj
Utorak, 25 Juna, 2024

Zoraid Mehičić – rock'n'rollom do promocije malog bh. grada

Zoraid Mehičić, u svom rodnom Tešnju poznatiji kao Zoka, učinio je za ovaj grad više nego što će mnogi uspjeti ikada učiniti za svoja mjesta. Zoka nije političar, umjetnik ili biznismen – on je jednostavno zaljubljenik u rock'n'roll koji ovaj, često uspavani, gradić, nastoji probuditi i oživjeti.

Mnogi su ga zbog njegovih aktivnosti nazvali najvećim promotorom kojeg ovaj grad ima, a o njemu su već pisali i regionalni mediji. Kada su prije nekoliko godina velika svjetska imena rock'n'roll scene krenula dolaziti u gradove regije, Zoka je odlučio da je došlo vrijeme da ih sve posluša. Zatim je počeo s organiziranjem odlazaka na ove koncerte, a ubrzo je autobus rockera iz Tešnja bio nezaobilazan na svim značajnijim svirkama, festivalima i motorijadama. Za svaki događaj, Zoka bi napravio i zastavu na kojoj je stajalo ime Tešnja uz ime benda kojeg bi tu noć slušali. Često, na kraju koncerta, zastava bi završila upravo u rukama velikih imena rock'n'rolla i cijela dvorana, polje ili stadion zapitali bi se gdje je taj Tešanj. Zokina misija tako bi bila završena.

Ljubav prema muzici javila se u dječačkim danima
“Otac mi je pričao da, dok sam bio mali, i dok me vodio kroz Tešanj, stao bih i plesao ako bih negdje čuo muziku. Još u osnovnoj školi sam slušao ploče – singlice, sjećam se džuboksa gdje sam trošio svu lovu za pjesme Josipe Lisac, grupe Time, Bijelog dugmeta, Yu grupe,ili od stranih izvođača za singlice Hendrixa (Hey Joe), grupu Uriah Heep (Lady in Black) i Deep Purple (Stormbringer). Koncerti su krenuli 1973. godine – prvo u Jelahu grupa 57, poslije Satelit, pa grupa Buf iz Zavidovića, a prvi veliki koncert bio je koncert grupeDeep Purplea u Beogradu 16. marta 1975. u Hali Pionir i koncertBijelog dugmeta u Skenderiji 1976. godine gdje su promovirali album Šta bi dao da si na mom mjestu”, priča Zoraid Mehičić zaRadiosarajevo.ba.

Iako autobuse za odlazak na koncerte uspije manje-više ispuniti zaljubljenicima u rock, Zoraid smatra kako u gradu iz kojeg dolazi nema dovoljno prilika da iskreno dijeli svoj interes za ovu vrstu muzike s drugima.

“Priliku da dijelim svoju ljubav prema rocku s drugima imam rijetko jer u Tešnju ima malo mjesta za ovakvu muziku i malo ljudi koji je vole, a ja sam neko ko svakodnevno sluša tu staru muziku. Imamo jedan kafić, zove se Gradina i smješten je na ulazu u tešanjsku gradinu i tu se sastajemo svake srijede od 16 do 18 sati kako bismo slušali rock i pričali o muzici. Mnogi mogu reći da slušaju rock'n'roll, ali ja znam da u Tešanj dolaze dva primjerka lista RollingStone – ja obavezno kupim jedan, a za drugi ne znam da li se proda.”

Teško je sjetiti se svih koncerata koje je posjetio, ali Zoraid kaže da je onih velikih bilo oko pedeset. Za naš portal pokušao se prisjetiti onih bendova koje je je gledao više puta.

Deep Purple – šest puta

Whitesnake – četiri puta

Iron Maiden – pet puta

Ian Gillan – tri puta

Uriah Heep – dva puta

Rolling Stones – tri puta

The Cult – tri puta

Što se tiče domaće scene, Divlje jagode je gledao deset puta, isto toliko puta Atomsko sklonište, Bijelo dugme sedam, a Parni valjakpet puta.

Udruženje Stari grad
Kako bi svome gradu pružio ono što mu je oduvijek nedostajalo, Zoraid je krenuo s organiziranjem kulturnih događaja i svirki, kako bi konačno i u Tešnju čuo bendove zbog čijih bi svirki putovao u neko drugo mjesto. Kroz Udruženje Stari grad te želje su mu se ostvarile.

“Od 2007. godine, kada smo osnovali Udruženje građana Stari grad, organizirano je mnogo koncerata: Regina, Erogene zone,Skroz, Dubioza kolektiv, Divlje jagode, a pet puta smo organizirali iBalkan Streets Festival na kojem je nastupilo više od 20 grupa iz Holandije, Njemačke, Belgije, Hrvatske, Makedonije i Srbije. Tu su ilikovne kolonije, njih četiri, zatim šest dočeka Nove godine na otvorenom, a dva puta smo doveli i bend Divanhanu.”

Ipak, djelovati sam nije jednostavno, a Zoraid smatra da je još mnogo stvari potrebno da kulturna ponuda ovog grada ispunjava svačije potrebe.

“Kada govorimo o kulturi u Tešnju, možemo stvar promatrati iz više uglova. Što se tiče promocija knjiga, izložbi, javnih tribina u vezi s knjigama, toga ima sasvim dovoljno (možda i previše), a čak i sportskih događaja jer imamo FK Tošk, KK Gradinu i rukomet, kao i folklornih nastupa. Međutim, ako pričamo o rock koncertima, toga u Tešnju ima veoma malo. Osim koncerata, ovom gradu nedostajesrednja muzička škola, bar jedan klub ili mjesto gdje se može jednom mjesečno poslušati dobra grupa. Nedostaje dobre muzike na radiju i TV stanicama koje imamo i jednostavno mjesta gdje se može sjesti i slušati rock muzika.”

Poruka za kraj
„Ono što me uvijek vodilo u životu je dobra muzika (Oženiše me muzikom, brak iz ljubavi). Neka oni koji misle svojom glavom ne dozvole da ih nadjačaju oni što slušaju turbofolk. Neka probaju slušati kvalitetnu muziku i neka se druže s onima koji vole muziku“, zaključuje Zoka.

Radio Sarajevo

Povezane vijesti:
Tešanj na koncertu Deep Purpla
Bosnia scored a goal in Belgrade

Povezane vijesti

Najnovije vijesti