5.3 C
Tešanj
Petak, 19 Aprila, 2024

Župnik Župe Jelah don Ilija Marinović posjetio Medžlis IZ-e Tešanj i obišao Gazi Ferhad-begovu džamiju

Danas je (srijeda, 20.12.2017.) župnik župe Jelah don Ilija Marinović posjetio Medžlis IZ-e Tešanj i obišao Gazi Ferhad-begovu džamiju. Domaćin mu je bio glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić sa saradnicima (predsjednik IO Zehrudin Kruško i rukovodstvo OO Ilmijje).

Razlog ove posjete je izražavanje osobne solidarnosti, kao i solidarosti vjernika koje predstavlja, sa Medžlisom IZ-e Tešanj nakon rušenja stoljetnog minareta Gazi Ferhad-begove džamije u Tešnju.

Don Ilija se duže vremena zadržao u toplom i prijateljskom razgovoru sa domaćinima međusobno razmijenivši brojne informacije o radu i funkcionisanju župe i medžlisa, a potom obišao džamiju gdje su ga domaćini upoznali sa objektom džamije i minareta izgrađenim u periodu 1558-1559., izvršenim sanacionim radovima te planiranoj restauraciji pod nadzorom Federalnog zavoda za zaštitu spomenika (objekat nulti spomenik kulture), i još jednom srdačno zahvalili na posjeti i iskazanoj solidarnosti župniku i vjernicima župe Jelah uz čestitku za predstojeće praznike.

Župa sv. Ivana Krstitelja u Jelahu je mlada župa, utemeljena Dekretom Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog br. 2084/75 od 16. prosinca 1975., i nalazi se u općini Tešanj. Do tada je Jelah bio samostalna kapelanija župe Žabljak. Na teritoriju župe postoje dvije crkve, od kojih je župna sv. Ivana Krstitelja.

zosradio/miztesanj.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti