10.8 C
Tešanj
Ponedjeljak, 4 Marta, 2024

Zvuci Gradskog duvačkog orkestra jutros probudili Dobojlije

Prvomajski uranak Dobojlije su jutros dočekale uz Gradski duvački orkestar, koji njeguje ovu stogodišnju tradiciju obilježavanja Međunarodnog praznika rada.

Orkestar je izveo koračnice i druge numere i, prema riječima kapelnika Gorana Mitrovića, ne odustaju od manifestacije koja je nekada bila mnogo masovnija, a članovi orkestra radosnije prihvaćeni.

-Počeli smo dosta rano, od 4.30 časova – rekao je Mitrović novinarima i dodao da su obišli sve dijelove grada.

Mitrović kaže da ljubav prema muzici, druženje i tradicija koju ne žele prekinuti često nadvlada loše vrijeme i uslove prvomajskog uranka.

Orkestar broji 12 članova od kojih je najmlađi dvanaestogodišnji Leonardo Mišić, a najstariji sedamdesetvogodišnji Alija Mahmutović.

S obzirom na to da mu je ovo prvi uranak, Mišić kaže da se osjeća sjajno i da se orkestru priključio zahvaljujući profesoru Goranu Mitroviću uz koga je zavolio da svira trubu.

-Najteže mi je jutros bilo da se probudim, a najljepše kada smo svirali – izjavio Mišić, koji se orkestru pridružio prije nekoliko mjeseci.

Mahmutović, koji je u orkestru oko 40 godina, kaže da je orkestar nekada bio mnogo masovniji, a ljudi veselije i srdačnije dočekivali njihov dolazak i buđenje 1. maja.

Orkestar je tradicionalno najradosnije dočekan u naselju Potkamen, a mještanka Sabaheta Muratbašić kaže da se prvomajskom uranku raduje već 50 godina i da obavezno daruju članove Gradskog duvačkog orkestra.

Fahir Suljkić, koji radi u Njemačkoj, pozvao je Dobojlije da masovnije dočekaju prvomajski uranak i odaju počast članovima orkestra u znak zahvalnosti za radost koju pronose.

Gradski duvački orkestar, kao orkestar za “svadbe i sahrane”, raspolaže raznolikim i širokim repertoarom, te uz marševe, domaće i strane koračnice nastupaju i sa svadbarskom i narodnom muzikom.

Osnovan je 1921. godine u okviru društva “Soko”, pod vođstvom dirigenta Antonija

Skutarija. Orkestar je brzo osposobljen za nastupe i od tada su mnogobrojni nastupi duvačkog orkestra doprinosili obogaćivanju sadržaja kulturno-zabavnog života u Doboju, piše Glas Srpske.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti