17.5 C
Tešanj
Subota, 4 Maja, 2024

Usorsko “Sunce” edukuje žene iz seoskih područja

Uprkos teškim ekonomskim prilikama, žene iz Usore već pet godina kroz Udruženje Sunce pokušavaju ojačati položaj žena na selu i uključiti ih u društvene tokove lokalne zajednice. Zahvaljujući pomoći resornog ministarstva Zeničko-dobojskog kantona osigurana su sredstva kako bi započeli neke projekte.

Kao i svaka aktivnost Udruženja i redovna godišnja skupština liči na malo prijateljsko druženje. Finansijskog izvještaja gotovo da i nema jer od 2.900 KM na račun, 2.500 je od Kantonalnog ministarstva poljoprivede namijenjenih za kupovinu tri plastenika.

“Općina Usora je ruralna sredina i jedino što je ženama nadohvat ruke jeste zemlja na kojoj mogu raditi. Teško je, ali tražimo načina da našu ruralnu ženu izvedemo iz kuće i osposobimo je da može barem prodati te svoje proizvode koje ima u bašti“, kaže Snježana Erceg, predsjednica „Sunca“.

U Udruženju ističu da im je želja što više žena uključiti u društveni život kako bi svojim znanjem i umijećem doprinijele boljitku zajednice, a i same se bolje osjećaju kada sudjeluju u nečemu.

Žene Usore njeguju kulturnu baštinu i običaje svoga kraja koristeći svaku priliku da usorsko bogatstvo pokažu i drugima.

FEDERALNA.BA

Povezane vijesti

Najnovije vijesti