9.8 C
Tešanj
Utorak, 22 Oktobra, 2024

Mehmedović će dobiti 25.000 KM zbog penzije i odmah se vratiti na državnu platu

Zajednička komisija za administrativne poslove Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sutra na sjednici treba verificirati rješenja po kojim zastupnici Predrag Kožul iz HDZ-a i Šemsudin Mehmedović trebaju dobiti otpremninu zbog penzionisanja, te u isto vrijeme opet dobiti status stalno zaposlenog u bh. Parlamentu kako bi nastavili primati plaće.

Kako nam je rečeno iz ove komisije, Kožul i Mehmedović će dobiti otprilike po 25.000 KM otpremnine i ponovo se vraćaju u parlamentarne klupe kao profesionalni parlamentarci.

Njihova mjesečna primanja u bh. Parlamentu premašuju 7.500 KM.

Kožul je skoro 25 godina u vlasti, mahom u parlamentarnim klupama. Trenutno je već treći mandat zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Prethodno je bio zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine i to do 2014. godine, a prije toga u Skupštini Zapadnohercegovačkog kantona, do 2010. godine. Prije skupštinskih klupa bio je u Vladi Zapadnohercegovačkog kantona.

Mehmedović je u parlamentarnim klupama od 1998. godine, prvo u federalnom, a potom od 2006. godine u državnom Parlamentu.

Zajednička administrativna komisija sutra treba dodijeliti status stalno zaposlene zastupnici NES-a Elvisi Hodžić, kao i pravo na naknadu troškova smještaja, odvojenog života i posjete porodici. To znači da će ona početi primati plaću u Paralmentu BiH i sve naknade.

Zajednička komisija za administrativne poslove na sjednici sutra treba još razmatrati prestanak radnog odnosa SNSD-ovoj delegatkinji Snježani Novakovi-Bursać, kao i dodjelu statusa stalno zaposlenog PDP-ovom Nenadu Vukoviću.

Prema informacijama koje smo dobili, s obzirom na to da SNSD ne priznaje odluku Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine po kojoj je u Dom naroda ušao Vuković umjesto Novaković-Bursać, vrlo je vjerovatno da njihovi članovi u Administrativnoj komisiji glasaju protiv i time Vukoviću pokušaju uskratiti prava iz radno-pravnog odnosa, piše crna hronika.

 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti