16.4 C
Tešanj
Petak, 1 Marta, 2024

Bolje zdravlje učenika i ugodnije učionice sa novim, čistijim sistemom grijanja

Tri decenije rada su iza Ismete Lokić, radnice na održavanju čistoće u Osnovnoj školi “1. mart” u Jelahu. Ona priznaje da ovo nije lak posao, naročito u jednoj od najvećih škola na području općine Tešanj koja okuplja blizu osam stotina učenika i stotinjak radnika.  

Teški radni dani urezani su u sjećanje Ismete i njenih kolegica. Nekada su već od četiri sata ujutru morale pripremati učionice za dolazak đaka.

“Imali smo određeni broj učionica koje su se zagrijavale na male peći na čvrsto gorivo, drvo i ugalj, a koje smo morale ložiti u ranim jutarnjim satima. Unošenje uglja i drva u učionicu je stvaralo mnogo prljavštine u učionicama, a i naši česti ulasci i izlasci su dekoncentrisali učenike”, prisjetila se Lokić.

Jelah4

Uprkos izuzetno teškim uslovima rada za Lokić je pak najteže bilo gledati promrzle učenike koji iz udaljenih mjesta pješke dolaze do škole u neuslovne prostorije.

“Onako pokisli i promrzli dolazili bi u polutople i zadimljene učionice gdje su sjedili po četiri, pet časova. Vidljivost u prostorijama je bila skoro nikakva, tako da nam je bilo teško očistiti učionice u drugoj smjeni”, dodala je Lokić.

Danas je sve mnogo lakše za Lokić i njene kolegice. Prošli su teški dani, stare peći su zamijenjene toplim radijatorima, a prostorije koje održavaju su daleko uslovnije, svijetlije i ugodnije za boravak.

Objekat škole je u potpunosti energetski obnovljen i utopljen saradnjom Federalnog ministarstva prostornog uređenja i UNDP-a u BiH, u okviru projekta Povećanje ulaganja u javne objekte sa niskom stopom emisije ugljika u BiH” (LowCarbon).

U školi su instalirana tri kotla na pelet sa kompletnom pratećom opremom. Stari krov je zamijenjen limenim krovom sa adekvatnom toplotnom i zvučnom izolacijom. Na objektu je urađena toplotna izolacija svih zidova, zamijenjeni su stolarija, oluci i slivnici, instalirana nova gromobranska mreža, te urađena nova fasada. U svim prostorijama u školi također je postavljena LED rasvjeta.

Jelah3

Direktor škole Jasmin Kurdić kaže da je projekat značajno doprinio energetskoj efikasnosti objekta škole, a što su pokazali znatno manji računi za potrošnju električne energije, potrošnju vode i energetskih resursa.

“Radna temperatura u školi je konstantna i ugodna što je jako bitno za koncentraciju učenika, nastavnika i svih uposlenika škole kako bi bili produktivniji u radu. Znatno su poboljšani uslovi za odvijanje nastavnog procesa, što u konačnici pokazuju odlični rezultati naših učenika na općinskim,kantonalnim, federalnim i državnim takmičenjima”, rekao je Kurdić.

Prije prelaska na grijanje na pelet škola je godišnje trošila oko 150 tona uglja zbog čega je bila svrstana među najveće zagađivače zraka u Jelahu. Realizacijom projekta energetske efikasnosti smanjen je broj učenika sa respiratornim problemima, a koji su ranije često izostajali sa nastave zbog ovih zdravstvenih problema.

Iz OŠ “1. mart” poručuju da su i njihovi učenici uvidjeli značaj projekta, što je utjecalo na povećanje njihove svijesti o očuvanju električne energije u okviru globalnih napora, što može imati dugoročne benefite.

Cilj projekta LowCarbon kojeg finansira Zeleni klimatski fond (GCF), a  provodi UNDP u BiH u saradnji sa partnerima u Bosni i Hercegovini, je uklanjanje finansijskih barijera za povećanje ulaganja u zgrade javne namjene, što doprinosi smanjenju emisije CO2, stvara uštede, otvara nova „zelena“ radna mjesta, i pruža podršku ekonomskom razvoju zemlje.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti