20.1 C
Tešanj
Srijeda, 19 Juna, 2024

Da li ste znali da zbog ovih svakodnevnih navika brže starite?

Postoje određene stvari koje svi možda radimo svakodnevno, a koje ubrzavaju proces starenja, a da toga nismo svjesni.

Starenje je neizbježno i kako godine prolaze, razne funkcije našeg tijela se smanjuju što dovodi do raznih bolesti. Način na koji naše tijelo apsorbira hranjive tvari također se mijenja s vremenom kako se proces probave mijenja.

Bilo da se radi o našim plućima, bubrezima ili srcu, njihova prirodna funkcija postaje ugrožena kako starimo, izlažući nas zdravstvenim problemima u starijoj dobi, piše Hindustan Times.

Ove svakodnevne navike utječu na kvalitet našeg života, a mogu biti i jedan od okidača koji dovode do prijevremenog starenja.

Malo se krećete

Neaktivnost i sjedilački način života mogu doprinijeti tome da brže starimo. Aktivan život i stalna tjelesna aktivnost (čak i umjerena) mogu pomoći u očuvanju zdravlja i produžiti životni vijek za mnogo godina. Čak i samo 15 minuta kretanja dnevno dovoljno je za mnoge dobrobiti za zdravlje. Nedavna istraživanja su pokazala 28% smanjenje rizika od prerane smrti kod ljudi koji stalno treniraju najmanje 150 minuta sedmično.

Stres

Glavni uzrok preranog starenja svakako je stres – on povećava rizik od srčanih problema, visokog krvnog pritiska i drugih hroničnih patologija. Također, može imati izravan učinak na starenje naših stanica. Odumiranje stanica može dovesti ne samo do ubrzanog starenja, već i do većeg rizika od srčanih problema i raka.

Konzumiranje alkohola

Konzumacija alkohola potiče prerano starenje naših stanica jer dehidrira tkiva i uzrokuje upalu kože (crvenilo lica, popucale kapilare i otekline) zbog čega koža izgleda starije nego što jest. Istraživanje provedeno na 3.200 žena, istaknulo je kako konzumacija alkohola potiče starenje lica: žene koje piju velike količine alkohola (više od osam pića sedmično imaju više bora, podočnjaka i vidljivih kapilara u poređenju s onima koje piju umjereno ili nikako).

Jedenje previše crvenog mesa

Prehrana također igra važnu ulogu u prijevremenom starenju. Konkretno, učestalo uzimanje crvenog mesa skratilo bi godine života. Nedavno istraživanje provedeno u Sjedinjenim Američkim Državama na više od milion ljudi, analiziralo je korelaciju između konzumacije crvenog mesa i pojave ishemijske bolesti srca (uzimajući u obzir ne samo prehranu, već i faktore koji nisu povezani s prehranom).

Pacijenti koji su konzumirali čak i minimalne količine crvenog mesa (naročito prerađenog, kao što je slučaj sa suhomesnatim proizvodima i kobasicama) imali su veći rizik od nastanka patologije u odnosu na one koji ga nisu konzumirali (zamjena proteinskog unosa mesa namirnicama biljnog porijekla), prenosi Radio Sarajevo.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti