27.2 C
Tešanj
Četvrtak, 18 Jula, 2024

Djeca sve češće puše “vejp” – vrijeme će pokazati kakve će biti posljedice po njihovo zdravlje

Kada su se električne cigarete pojavile, prije dvije decenije, predstavljane su kao zdravija alternativa pušenju. Istraživanje koje pokazuje da nisu štetne finansirao je sam proizvođač.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da je svaka cigareta štetna i da ne postoji zdravstveno bezbjedan duvanski proizvod. Zbog toga bi, ukazuju, morala da postoji veća svijest o tome, posebno kod roditelja i djece koja misle da je taj “vejping super”, piše RTS.

“Vejp” ili “paf” su cigarete koje umjesto industrijski prerađenog duvana sadrže hemikalije, koje sagorijevaju pa se ispušta dim, odnosno para.

Prof. dr Ljubodrag Vujisić ističe da ta tečnost mora da sadrži nešto što će isparavati i u zavisnosti od toga kako je organizovano, imaće ili nikotin ili će biti bez nikotina.

“To dodatno pravi problem, jer se taj beznikotinski proizvod automatski smatra zdravijom alternativom i za nešto što nije štetno, što apsolutno ne možemo da tvrdimo. Glavna stvar je – zagrevanjem tih supstanci, dolazimo do toga da imate kao neko preprženo ulje i to non-stop jedete”, upozorava Vujisić.

Elektronske cigarete pojavile su se 2004. godine sa ciljem da se smanji konzumiranje duvana.

Pušačima su predstavljene kao zdravija alternativa. Vremenom su te cigarete postale dizajnerski atraktivnije, šarenije, sa raznim ukusima i mirisima – vi birate, jagoda, kokos, vanila, čokolada. Ciljna grupa postali su mladi.

Svaka cigareta je štetna – ne postoji “malo je štetno”

Dr Anđelka Grujičić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje ukazuje da su većina istraživanja i podataka koje iznose sami proizvođači oni sami finansirali, tako da moramo da budemo vrlo rezervisani prema tim podacima.

Kada je riječ o posljedicama novih proizvoda na naše zdravlje, navodi da moramo da sačekamo veoma dug period da bismo imali realnu sliku toga da li je nešto štetno ili ne.

“Ako se setite Liste nadrealista, oni su imali jednu epizodu kada kažu – je l’ ova voda vaša radioaktivna iz nuklearne elektrane? A oni kažu: Pa ona je malo radioaktivna. Tako da i ovo je taj nivo – malo je štetno. Naprotiv, treba da imamo malo veću svest, pogotovo kod roditelja i kod same dece koja misle da je taj vejping super, kul stvar”, naglašava profesor Vujisić.

Svaka cigareta je štetna, upozorava Grujičićeva i naglašava da ne postoji zdravstveno bezbjedan duvanski proizvod.

I “vejp” stvara zavisnost

Američka agencija za hranu i lijekove je u julu 2020. godine “vejp” ocijenila kao cigarete manjeg rizika.

Ipak, na kraju svog stava navode da je to sredstvo koje stvara zavisnost i nije namijenjeno kao alternativa običnim cigaretama.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti