17.6 C
Tešanj
Nedjelja, 16 Juna, 2024

Dodik: Schmidt od sljedeće sedmice neće moći ući u RS, eto – neka proba

Visoki predstavnik od sljedeće sedmice neće moći ući u Republiku Srpsku. Otići ću na sud, nećete me zatvoriti i ako me presudite, kazao je u intervjuu za Mrežu na FTV-u entitetski predsjednik Milorad Dodik.

Od zahtjeva za odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH ne odustaje, na formiranje višeg suda ne pristaje. Dodik je govorio i o odluci Schmidta koja je pogodovala Hrvatima sada, ali koja će, kako je kazao, odsjeći političku glavu Hrvatima u BiH možda već na narednim izborima.

Dodik je odgovarao i na pitanja: Šta je sa njemačkim finansijskim sankcijama, jesu li one stvarne ili lažne, finansijskoj krizi RS-a, ali i da li je težak tri milijarde maraka.

“Vi kažete optuženička klupa ili optužnica – tako apstraktno, zanemarujete njenu suštinu. Optužnica je zato što ja neću da poštujem zakon stranca koji je nametnuo da je kažnjivo ne poštovati njega. To je suština Bosne i Hercegovine”, kazao je na početku razgovora Dodik.

Prema njegovim riječima, to je dokaz da je Bosna i Hercegovina kolonija, a nije spreman da bude, kako kaže, dio kolonijalnih podanika. “Ja mislim da je ovo medvjeđa usluga samoj Bosni i Hercegovini. Niko ne mora da sumnja da će se pružiti snažan otpor jednom takvom nastojanju – da neizabrani stranac dođe i nametne zakon da bi štitio sebe. I da se to smatra reformom i napretkom u Bosni i Hercegovini, a da oni koji brane Bosnu i Hercegovini smatraju da je to dobrodošlo. Negdje postoji apsurd – ili sam ja apsurd, ili je Schmidt apsurd, ili su oni koji brane BiH apsurd. Ja je ne napadam, ja samo pokušavam od nje napraviti uspješnu dogovorenu zajednicu. I ne uspijevam u tome. I postavljam sebi pitanje – zašto da budem tu, ako je to neuspješno“, kazao je za FTV.

Bošnjački političari žele da putem stranaca dođe do mehanizma podređivanja Republike Srpske nekom centralističkom modelu koje zaista nije moguće, smatra Dodik.

“Ja ne kažem da nije legitimno težiti tome da uredite BiH kao građansku, ali ako smatrate da je to legitimno, to ne znači da je za mene prihvatljivo, odnosno kako neke druge ideje nisu legitimne – federalizacija, konfederalizacija, konsocijacija ili da se, pak, mirno raziđemo”.

Ističe da ako pričamo o preuređenju BiH onda je sve na stolu. “Ništa nije isključeno. Ja mislim da oni samo mene hoće da uslikaju na optuženičkoj klupi”.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti