4.2 C
Tešanj
Nedjelja, 21 Aprila, 2024

Dokle to ide: Dodik na sportskoj manifestaciji dijelio djeci novčanice od 100 KM

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik juče je na Gradskom stadionu u Banjaluci djeci dijelio novčanice od 100 KM.

Informaciju je objavila majka učenice OŠ „Georgi Stojkov Rakovski“, koja je zajedno sa ostalim učenicima u sklopu redovne nastave prisustvovala manifestaciji “Sportski dan”, koja je održana na Gradskom stadionu.

Kako je za BUKU navela majka Mijana Kuburić, kćerka i nastavnik su joj rekli da se u jednom momentu na manifestaciji pojavio Milorad Dodik i djeci dijelio novčanice od 100 KM.

„Od uprave OŠ ‘Georgi Stojkov Rakovski’ očekujem da se zvanično izjasne o ovom događaju, a sutra ću sve aktere, pa i sam FK Borac prijaviti zbog zloupotrebe djece u političke i predizborne svrhe“, potvrdila je za BUKU Kuburić.

Kontaktirali smo i Ivanu Ljubojević, direktoricu OŠ „Georgi Stojkov Rakovski“.

Kako je u izjavi za BUKU rekla, u ovaj slučaj nije upućena, a ono što može istaći jeste da je od strane predsjednika Aktiva direktora osnovnih škola na adrese svih škola stigao email u kome su djeca pozvana da učestvuju na sportskoj manifestaciji.

„Mi smo dobili zadatak da angažujemo profesore fizičkog vaspitanja da odvedu djecu na manifestaciju Sportski dan. Odabrali smo dva odjeljenja, 6. i 8. razred. U dopisu je navedeno da će na terenu biti poligoni, da će se organizovati turniri i, kao što ispoštujemo sve manifestacije, ispoštovali smo i ovu. Tako smo i prošli petak, kada nas je gospođa Milada Šukalo iz Gradske uprave Banjaluka pozvala da učestvujemo na događaju u parku Mladen Stojanović, organizovali odlazak dva odjeljenja iz četvrtog razreda. Mi nismo znali da će se na ovom događaju pojaviti gradonačelnik, ali je bio, djeca su mu se obradovala, jer su prepoznali njegov lik. Tako sam isto čula da su djeca na jučerašnjem skupu potrčala ka Miloradu Dodiku. Ja zaista nisam znala da će Dodik prisustvovati ovom događaju, to nije nigdje navedeno u dopisu koji nam je stigao i to je do organizatora i neka on odgovara ko, kako i šta. To su zaista sve informacije koje ja znam i koje vam mogu reći“, rekla je za BUKU Ivana Ljubojević.

Predložene Izmjene Izbornog zakona

Gordana Rajić, Ombudsman za djecu Republike Srpske, komentarišući ranije za BUKU sve vidljiviju zloupotrebu djece u političkim kampanjama, je rekla da postojeća zakonska rješenja u Bosni i Hercegovini nisu regulisala pitanje zaštite djece u političkoj kampanji i moguće zloupotrebe u vezi s tim. Zbog toga je Ombudsman za djecu ranije uputio Preporuku Centralnoj izbornoj komisiji BiH kojom su predložene izmjene Izbornog zakona u dijelu da pored definisanih Pravila ponašanja, definiše i zabranu zloupotrebe djece u političke svrhe, te utvrdi sankcije za postupanja utvrđenoj zabrani.

„Kako do navedenih izmjena nije došlo, a budući da tokom izbora redovno zaprimamo prijave-žalbe kojima se ukazuje na moguće zloupotrebe djece u političke svrhe, Ombudsman za djecu je prvog dana kampanje za Opšte izbore 2022. godine, Centralnoj izbornoj komisiji BiH uputio novu preporuku, kojom smo dali smjernice svim političkim partijama, odnosno političkim/nezavisnim kandidatima, kako bi se izbjegla postupanja koja dovode do povrede prava djece tokom (pred)izbornih aktivnosti“, rekla je za BUKU Gordana Rajić.

Dodaje da su apelovali na sve političke stranke, javnost i medije, da u izbornoj kampanji za opšte izbore 2022. godine ne koriste i ne zloupotrebljavaju djecu u izbornim aktivnostima, da održavanje izbornih aktivnosti ne provode u školskim i drugim prostorima u kojima se organizuju aktivnosti u vezi sa djecom i da ne ometaju redovne nastavne procese, da se suzdrže od pozivanja djece na masovna i druga okupljanja i učešće u predizbornim skupovima, da se suzdrže od korišćenja slika/video zapisa djece u svojim kampanjama, te da svoje aktivnosti usmjere na kreiranje programa koji će imati za cilj stvaranje podsticajnog i sigurnog okruženja za djecu, te obezbjeđenje adekvatnih mehanizama za efikasniju zaštitu i ostvarivanje prava djece zagarantovanih Konvencijom.

Pored toga, Institucija Ombudsmana za djecu RS zatražila je od CIK-a da navedenu preporuku objavi javno i tako smjernice učini dostupnim svim aktuelnim i budućim političkim subjektima.

„Djeca imaju pravo i treba da učestvuju u svim aspektima javnog života, uključujući i politiku, ali na način da im se omogući participacija odnosno pravo na učešće u kreiranju rješenja koja će imati za cilj unapređenje njihovog položaja u društvu, a ne učešćem u predizbornim kampanjama, koje isključivo imaju za cilj promociju određenog političkog subjekta/partije. Fotografisanje sa djecom je dozvoljeno ukoliko postoji saglasnost roditelja, ali bez obzira na navedenu saglasnost, takve fotografije najčešće bivaju zloupotrebljene od strane trećih lica, jer se često dovode u neki drugi, najčešće negativan kontekst“, pojašnjava Rajić.

Što se tiče učešća djece na predizbornim skupovima, Ombudsman za djecu je u smjernicama ukazao da politički subjekti ne bi trebalo da pozivaju djecu na političke skupove i druga masovna okupljanja, a na roditeljima je prije svega odgovornost da ne vode djecu na takva okupljanja i da ih zaštite od nepotrebnih izlaganja, piše Source.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti