13.3 C
Tešanj
Nedjelja, 26 Maja, 2024

EURO-POWER Tešanj dobio dozvolu za snabdijevanje električnom energijom

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine – FERK danas je održala redovnu sjedncu na kojoj je usvojen Statut o izmjenama i dopunama Statuta Regulatorne komisije za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine koji je upućen Parlamentu Federacije BiH radi davanja suglasnosti.

Odlukom članova FERK-a, u postupak javne rasprave upućen je Nacrt Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o obveznom udjelu i preuzimanju električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora energije kojim se propisuje obveza i način preuzimanja električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora energije od snabdjevača i kvalificiranih kupaca električne energije, utvrđivanje postotka obveznog udjela, te količina električne energije proizvedene korištenjem obnovljivih izvora energije koju imaju obvezu preuzeti snabdjevači i kvalifikovani kupci na osnovu utvrđenog postotka, priopćeno je iz FERK-a.
Rasprava o nacrtu pravilnika održat će se dana 1.9.2015. godine, u Mostaru, u prostorijama FERK-a, s početkom u 12 sati.

Donesena su rješenja po prijedlogu dozvola za snabdijevanje električnom energijom – dozvole II reda podnositeljima zahtjeva EURO – POWER d.o.o. Tešanj i HEP – Trade d.o.o. iz Mostara. Dozvole se izdaju s razdobljom važenja pet godina.

Doneseno je i jedno rješenje po prijedlogu Dozvole za rad za proizvodnju električne energije podnositelju zahtjeva ENERGOSOL d.o.o. Stolac, te isti stekao i status kvalificiranog proizvođača u objektu solarne fotonaponske elektrane „PJEŠIVAC 1“. Predmetna dozvola izdana je na pet godina.
FERK je usvojio i Nacrt dozvole za rad za proizvodnju električne energije podnositelja zahtjeva „EBH“ d.o.o. Sarajevo, te je odlučeno da će se u prostorijama FERK-a o predmetnoj dozvoli održati opća rasprava dana 20.08.2015. godine s početkom u 13 sati.
Također, usvojen je i Nacrt dozvole za rad za proizvodnju električne energije podnositelja zahtjeva „COMEX“ d.o.o. Tešanj, te je u skladu s tim donesena odluka da će se o nacrtu dozvole održati opća rasprava, i to dana 25.08.2015. godine s početkom u 12 sati, u prostorijama Općine Tešanj u Tešnju.
Na Nacrt dozvole za rad za proizvodnju električne energije, podnositelja zahtjeva Obrt „POLJOTRG“ vl. Bektaš Dženeta, Visoko, zainteresieane osobe imaju mogućnost dostaviti svoje pisane komentare do 24.8.2015. godine do 12 sati, poštom na adresu Blajburških žrtava br. 33, Mostar, kao i na elektronsku adresu kontakt@ferk.ba.

Tekst nacrta ovih dozvola može se dobiti svakim radnim danom od 11 do 13 sati, u sjedištu FERK-a ili na web stranici FERK-a www.ferk.ba.

Na kraju, doneseno su rješenja po žalbi kupca na rješenje koje je donijelo JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo, Podružnica „Elektrodistribucija“ Sarajevo, odnosno na rješenje koje je donijelo JP „Elektroprivreda HZ HB“ d.d. Mostar, Distribucija električne energije.

Doneseno je i Rješenje o preduzimanju mjera nakon obavljenog nadgledanja imatelja dozvola Regulatorne komisije za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine – FERK u: „ESKIMO S2“ Travnik d.o.o.

(Fena)

Povezane vijesti

Najnovije vijesti