17.2 C
Tešanj
Utorak, 18 Juna, 2024

“Heroj bez slave” u stilu Gospodara prstenova

Želja za pisanjem kod Elvedina Sole iz Tešnja, studenta medicine u Tuzli, javila se rano. Odluku da se upusti u poduhvat pisanja svog prvog romana “Heroj bez slave” je donio nakon što je pobijedio na konkursu za najbolji literarni rad tešanjskog muzeja “Tragovima bosanskog kraljevstva“.

– Ali nisam, želio da se oslanjam na pripovjedačku tradiciju ovih prostora. Htio sam nešto novo. Po uzoru na zapadne bestsellere da napišem. U tome sam uspio. Roman je žanra fantazija. Sam po sebi roman je jedinstven jer, u čitavom romanu se ne spominje ime glavnog lika-kaže nam autor Elvedin Solo.

U kontekstu savremene književnosti ovaj roman se može posmatrati u onom obliku inovativne književnosti budući da autor ovog romana govori jednim inovativnim jezikom svojstvenim njegovim vršnjacima u nekoj adolescentskoj dobi, kazao je promotor romana Safer Grbić.

S jedne strane može se primijetiti ono u čemu je autor, vjerovatno i sam odrastao, a to je belatristika, a to je Harry Potter, Gospodar Prstenova, a s druge strane kao njemačke klasične bajke, poput Alise u zemlji čuda, isprepletene u jednu priču koju Solo ovjekovječuje 4.000 godina prije nas i budućnost onakvu kakvu on vidi – kazao je promotor Safer Grbić.
Izdavač ovog prvjenca je Opća biblioteka iz Tešnja.

Dnevni Avaz

Povezane vijesti

Najnovije vijesti