20.8 C
Tešanj
Utorak, 28 Maja, 2024

Kad tešanjska “Kudret voda” četvrti put poludi bit će najgore

Da je grad Tešanj, koji se ugnijezdio podno čuvene srednjovjekovne Tvrđave, u svojoj dalekoj histroriji preživio potop, narodna pjesma kazuje:

Kudret voda Tešanj oplovila,
Od hamama do Kantina gaja,
I od gaja do Bukvića hana,
Lijepe dvore Bukvić Hasan-age,
I u njima lijepu djevojku.
Govorila lijepa djevojka,
Govorila svojoj staroj majci:
“Uči, majko, dole od jazije,
I ti bacaj bakreno posuđe,
Baci, majko, vezene peškire,
Nek’ se Kudret-voda zaustavi,
Nek’ moj Mujo meni mladoj dođe,
Nek’ dođe i nek’ sretno prođe!”

Pa ipak, u sjenci legende o Kudret vodi ostaju mnoge predaje, pa i ona o tajanstvenom pehlivanu koji je na nevidnoj žici “zategnutoj između Tešanjske tvrđave i susjednog brda“, nestao u svjetlosti i visini. Kudret voda, čiji je izvor u brdu Paklenica, dva puta je “plavila” Tešanj, a proročanstvo legende zlosluti – treći put će biti najgore! Samo se ne zna, kada će to biti. Izvorni zapis kazuje:

– Kad “navre” sve odnosi pred sobom. Jedini spas je pobjeći na Gradinu. Zadnji put kada se to desilo, nije se voda smirila sve dok nije odnijela lijepu djevojku. Svi utekoše na Gradinu, samo lijepa Fata ostade na meraji pokraj Sahat – kule. Zanijela se u vez, pa nit je što čula niti vidjela. Ostade samo pjesma:

– Kudret voda Tešanj poplavila,/isplavila Fatu na tabutu’. Kad se voda primirila i povukla onda svijet poče u onaj izvor Paklenicu bacat’ bakreno posuđe i djevojačke darove, jer kažu onda plavit’ više neće.

Kobni juli

U povijesti Tešnja zabilježene su brojne poplave. Samo u zadnjih 37 godina dogodila su se tri velika “potopa” i to u mjesecu julu. Godine 1976. vodena stihija je odnijela i devet ljudskih života. “Potop” se ponovio nakon 33 godine, 10. jula 2009., a potom i 22. jula 2010. godine. Uz velike poplave “oživljavala” je legenda o tešanjskoj Kudret vodi.…

Mustafa Smajlović

Povezane vijesti

Najnovije vijesti