23.5 C
Tešanj
Utorak, 28 Maja, 2024

Kada je izgrađen Dom kulture u Jelahu?

Priča mi moj punac, ja ga zovem babo, Ibrahim ef. Mahalbašić:
“Neko je, haman si ti, napisao da znamo sada , 01. 11. 2015. godine, kad je srušen Dom kulture “Izudin Mulabećirović Izo” na Jelahu, ali da trebamo saznati kada je izgradjen.
Evo onoga što se ja sjećam.
Moj rahmetli otac Meho Mahalbašić je radio na izgradnji tog doma i znam da me te godine poslao da mu podignem nešto na Jelahu. Tu je on radio na Domu kulture, a, čini mi se da je glavni majstor bio Jusufović, ako se nije zvao Mehmed Jusufović. Ja se ne mogu tačno sjetiti koja je to godina bila, ali po ojim sjećanjima to se dešavalo sve izmedju 1948. – 1951. godine. Moguće je da se baš gradio pune dvije godine, jer te godine kada sam ja dolazio do rahmetli svoga oca nije bilo krova i gradjen je sa ciglom jedinicom sa “Ciglane” sa Jelaha.
Eto, to je ono što ja znam, a nadam se da će i drugi dati doprinos da saznamo sve detalje oko gradnje ovog objekta koji je bio centar svih zbivanja na Jelahu dok nije izgubio upotrebnu dozvolu.
Nadam se da će, uz Allahovu pomoć, uskoro da na istom mjestu bude izgradjen novi objekat sa svim funkcijama za njegovanje kulture, obrazovanja i svih drugih aktivnosti koje su neophodne ovom kraju.”

Svakome ko nam pošalje informaciju,sjećanje više i zna još neke detalje vezane za izgradnju Doma kulture na Jelahu se zahvaljujem, jer ovim želimo da ostavimo trag na prošla vremena i ljude koji su davali doprinos stasanju Jelaha.
Babo, Ibrahim Mahalbasic, hvala na ovim detaljima, a po riječima nekih iz Jelaha prije će biti da je to bilo baš 1948. godine.
(I baš me čudi da fotografija Doma kulture”Izudin Mulabećirović Izo” sa Jelaha teško možeš naći na Google…)

Antena Radio

Povezane vijesti

Najnovije vijesti