9.1 C
Tešanj
Petak, 31 Marta, 2023
spot_img

Kako pripremiti i očistiti prskalicu za proljeće?

Uskoro će vrijeme za prvo tretiranje usjeva protiv bolesti, a onda i štetočina, a uspjeh ovog posla zavisi od toga kako smo pripremili i podesili prskalice.

Ako su optimalno podešene, povećat ćemo efikasnost korištenih sredstava za zaštitu bilja, sačuvati životnu sredinu, smanjiti zanošenje i količinu primijenjenog sredstva te broj prohoda, što nije zanemarivo.

Osim toga, što bolje pripremimo uređaj, to će nas kvalitetnije i duže služiti.

Pregledajte sve dijelove

Prvo je potrebno provjeriti ispravnost dijelova koji omogućavaju nesmetan rad, a to se odnosi na: kardan, manometar, rezervoar, pumpe, crijeva visokog pritiska, filtere, ventile, regulatore i dizne.

Prekontrolišite nivo ulja u pumpi, a po potrebi ga dolijte. Provjerite da li su pumpa i ventili ispravni, a zatim pregledajte razvodnik i manometar kojim podešavamo pritisak što ima veliki uticaj na efikasnost prskanja.

Očistite prskalicu

Ako u jesenjem periodu niste očistili prskalicu, učinite to sada. Samo će čist i podešen uređaj omogućiti dobru primjenu sredstava.

Rezervoar treba da je čist. Operite ga prvi put da nema vidljivog taloga. Odradite trostruko ispiranje i upotrijebite sredstvo za čišćenje rezervoara na bazi deterdženta. Sva crijeva i vodove treba također dobro isprati. Pregledajte dizne, isperite ih, zamijenite dotrajale i promijenite veličinu kako bi dobili odgovarajuće veličine kapljica.

Kod savremenih prskalica svaka dizna je zasebna sekcija koja na svakih 0,5 m ima kontrolu prskanja te mogućnost pojedinačnog isključenja, odnosno uključenja. U ovom slučaju veliki je značaj navigacije koja sprečava zanošenje i preklapanje tokom obavljanja rada.

Kalibracija

Obavite kalibraciju kada ste osigurali ispravan rad svih dijelova. Upotrijebite čistu vodu. Preciznost tretiranja i efikasnost primijenjenog sredstva zavise od veličine kapljice, a na to utiče pritisak i tip dizni. Što je pritisak veći, to su kapljice manje. Svaka promjena u pritisku djelovaće na odstupanje od tretmana. Manje kapljice duže putuju i lakše ih odnosi vjetar.

Osim pritiska, na veličinu kapljica i zanošenje djeluju dizne. Njihov dobar izbor pomoći će u održavanju ravnoteže između rezultata prskanja i odstupanja u zavisnosti od namjene.

Prilikom montiranja, prskalica se kači na traktor, a pomoćni lanci na bočnim stranama trebaju biti podjednako zategnuti. Oni daju stabilnost i nema zanošenja  prilikom rada, piše Agro klub.

 

Povezane vijesti

POVEŽITE SE

58,546FansLike
295FollowersFollow
2,040SubscribersSubscribe

Najnovije vijesti