26.3 C
Tešanj
Ponedjeljak, 17 Juna, 2024

Kuću na javnom parkingu ne može ukloniti ni Ustavni sud?

Punih sedamnaest godina traje pravna bitka Muhameda Đonlagića i njegovog brata Derviša iz Jelaha, koji još nisu uspjeli u djelo provesti sudsku presudu o rušenju kuće koju je u Muhamedovom dvorištu napravio Salih Ćorić, također iz Jelaha.

 Građani Jelaha s kojima smo razgovarali, pa i oni najstariji, kažu da ne pamte takvu bahatost lokalnih moćnika.

Zvanični dokument

Nakon dugogodišnjeg ukazivanja na nepravdu i nelegalnu gradnju, Muhamed Đonlagić čak je uplatio kompletne troškove rušenja objekta. No, tešanjske općinske strukture uspjele su se i ovog puta narugati državnim institucijama. Ipak, on ne odustaje od namjere da nelegalni objekt bude porušen.

 – Na mojoj strani su presude svih sudova, čije su odluke mrtvo slovo na papiru, jer se ne provode. Iako je na Ustavnom sudu BiH usvojena apelacija koja nepobitno dokazuje da nemam djelotvoran pristup sudu, ništa se ne dešava. Dokle – pita se Muhamed Đonlagić.

Uz to, kaže da ima uplatnicu kojom dokazuje da je na račun Općinskog suda uplatio 9.546 KM, samo da bi pravda bila ispunjena.

Mještanima Jelaha, ustvari, bode oči kuća napravljena u samom centru, čije su sve dozvole davno poništene. Još 1996. Ćoriću je zvaničnim dokumentom Urbanističko-građevinske inspekcije naređeno da „poruši bespravno izvedene radove na poslovno-stambenom objektu u Jelahu te uspostavi prvobitno stanje o svom trošku, jer su radovi izvedeni bez odobrenja za građenje“.

– Zakon je na mojoj strani, imam svu papirologiju, troškovi rušenja objekta su plaćeni i opet se nešto čeka. Ja sam odlučan i, ako bude potrebno, idem do Strazbura. Možda će neko do tada odlučiti da prekine ovu parodiju – kaže Muhamed Đonlagić.

 Ranije odluke

Predsjednik Općinskog suda u Tešnju Zdravko Popović u izjavi za „Avaz“ kaže da se izvršenik Salih Ćorić žalio i da još očekuje odgovor Kantonalnog suda.

– Čekamo odluku Kantonalnog suda jer je upućena žalba. Čim stigne odgovor, mi ćemo postupiti po toj odluci jer tako nalaže zakonska procedura – tvrdi Popović, koji nije želio komentirati ranije odluke viših sudskih instanci.

Knjiga „Kriv je, ipak!“

O ovom slučaju je Fuad Šišić, bivši načelnik općine, danas predsjedavajući OV Tešanj, kada je dobio oslobađajuću presudu, napisao i knjigu pod naslovom „Nije kriv!“, koju je prodavao po državnim institucijama i javnim preduzećima.

S obzirom na to da se ispostavilo da je ta oslobađajuća presuda bila običnija farsa, „druga strana“ u ovom slučaju također se angažirala na pisanju knjige, ali pod naslovom „Kriv je, ipak!“. Knjigu piše, kako saznajemo, grupa autora, a dijelit će je besplatno.

Dnevni Avaz/Jelah.info

Povezane vijesti

Najnovije vijesti