19.2 C
Tešanj
Petak, 1 Decembra, 2023

Manje sjemenskog kukuruza – potražnja već počela

Sjemenskog kukuruza će biti manje za narednu sezonu. Razlog tome je suša koja je pogodila uzgajivače u Austriji, Mađarskoj i na jugu Francuske, navodi Nieuweoogst.

“Kao rezultat suše u područjima uzgoja kukuruza, nisu sve sorte lako dostupne”, kaže Dirk van ‘t Riet iz ABZ De Samen.

Pozvao je uzgajivače da na vrijeme naruče ako preferiraju određenu sortu, navodeći i kako je suša imala veliki utjecaj na proizvodnju sjemenske robe, jer su klipovi bili puni oko četvrtine i do pola.

Posljedice su regionalne. Područje oko Toulousea u Francuskoj je pretrpjelo pet toplinskih valova od preko 38ºC što nije bilo dobro za biljke i umanjilo je efekt prihrane. ABZ De Samen, ipak, očekuje da će dovoljno kukuruza biti dostupno, ali su već formirane liste za sorte čija će dostupnost biti ograničena.

Visoke temperature obrale sjemenski urod

Suša u kombinaciji s vrućinom u južnoj Europi bila je toliko ekstremna da je prinos bio 20 do 25 posto manji.

Uslijed vrućine, ponekad je bilo 40ºC i toplije nekoliko stjedana, pelud je postala sterilna, što je značilo da su klipovi bili manje oplođeni”, rekao je Wouter Wijnhout iz Syngente.

Izvijestio je da su pojedine serije bile odbijane prilikom kontrole kvalitete. Gubici su bili znatno veći nego prethodnih godina. Proizvođači su imali ograničene zalihe tijekom prethodnih godina, a tome je doprinijela i suša, ali i problemi s virusima u Mađarskoj.

Jos Groot Koerkamp iz Limagrain-a je napomenuo da je zasijano manje parcela za proizvodnju sjemena kukuruza nego prethodnih godina. Rane sorte se, dodaje, brzo prodaju i već postoji potražnja za nekim sortama iz te grupe, ali ima dovoljno drugih.

Domino efekt

Direktor KWS Beneluxa Jan Bakker također navodi niže prinose sjemena kukuruza. Posebno je to bilo vidljivo u velikim dijelovima južne i zapadne Europe gdje je bilo suho, a vrućina je imala utjecaj i na površine s mogućnošću navodnjavanja.

“Od nekih sorti nije sakupljeno sjeme”, ističe Bakker.

Zbog toga nije svaka dostupna, što je pokrenulo domino efekt. Proizvođači se odlučuju za alternativne koje su dostupne. On je zadovoljan jer je KWS Benelux već proizveo puno sjemena iz brojnih novih sorti, piše Agro klub.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti