8 C
Tešanj
Ponedjeljak, 26 Februara, 2024

Vrijeme je da zavrnete rukave: Šta se sije i sadi u aprilu?

Pred nama je april, mjesec intenzivnih radova u poljoprivrednoj proizvodnji. Uslovi su povoljni za većinu biljnih vrsta koje uzgajamo. Na kontinentu ćemo, zbog osjetljivosti na mraz, još sačekati sa sadnjom presadnica paprike, paradajza, patlidžana i sličnih vrsta na otvorenom.

U južnim područjima sadnja se obavlja u ovom mjesecu.

Intenzivni ratarski radovi

Možemo reći da je ovo mjesec intenzivnih ratarskih radova. Vrijeme je za sjetvu kukuruza, soje, suncokreta. Nastavlja se sjetva šećerne repe. Siju se djeteline i lucerka.

Najveće površine biće pod kukuruzom. Optimalan rok je od 10. do 20. aprila. Temperatura sjetvenog sloja treba biti 10ºC. Najčešće se siju hibridi iz grupa FAO 300 do 500. Kašnjenje sa sjetvom smanjuje prinose, a zadnji termin u kontinentalnom dijelu je prva dekada maja.

Sjetva suncokreta počinje kada se sloj zemljišta do dubine od 5 cm zagrije na 8ºC. Najbolji rezultati se postižu kada se obavi u prvoj polovini aprila. Termin se prilagođava vremenskim uslovima i dužini vegetacije hibrida.

Baštenski radovi

Sada se uklanja korov iz kultura koje smo posijali u februaru, pripremaju se gredice. Na redu je sjetva većine povrtlarskih kultura. Mrkva, peršin, pastrnak, repa, kupusnjače, krompir, kukuruz šećerac, čičoka se siju i sade na otvorenom. Početkom mjeseca je sjetva rasada bamije, krastavca i tikvi, a krajem aprila na otvorenom se siju krastavci, pasulj, tikve, dinja.

Koristite zaštitni agrotekstil kako bi tek iznikle usjeve zaštitili od naglog zahlađenja. Obavlja se sjetva poriluka za jesenju berbu i sjetva graška za ranu ljetnu berbu.

U južnim krajevima obavlja se sadnja presadnica na otvorenom. Na kontinentu sačekajte maj zbog pojave kasnih proljetnih mrazeva, a sada se obavlja pikiranje određenih povrtnica. Javljaju se i prve štetočine. Potrebno je provoditi zaštitu od lukove i mrkvine muhe. Aktiviraće se i lisne uši, piše Agro klub. 

 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti