22.1 C
Tešanj
Ponedjeljak, 27 Maja, 2024

Maslinovo ulje nikada skuplje, globalne cijene skočile 100 odsto

Cijene maslinovog ulja na svjetskom tržištu skočile su za preko 100 odsto i rekordno su visoke, 8.900 dolara po toni. Razlog su velike suše i manji rod masline u mediteranskim zemljama, kao i manje zalihe gotovog masilnovog ulja u skladištima proizvođača.

Prosječna cijena maslinovog ulja već je u avgustu bila 130 odsto veće u odnosu na prethodnu godinu i nije pokazala znakove popuštanja, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Država, a prenio “CNBC”.

Španija, koja je najveći svjetski proizvođač i izvoznik maslinovog ulja, mjesecima je pogođena intenzivnom sušom. Ta zemlja je takođe upravo zabilježila svoje treće najtoplije ljeto, sa prosječnom ljetnjom temperaturom za 1.3°C višom od normalne.

Prema podacima kompanije Mintec za obavještavanje o tržištu roba, proizvodnja maslinovog ulja u Španiji u protekloj sezoni pala je na oko 610.000 tona, što je pad od više od 50 odsto u poređenju sa uobičajenih 1.3 do 1.5 miliona tona.

“Složenost situacije doprinosi i zabrinutost zbog smanjene proizvodnje u drugim velikim evropskim zemljama proizvođačima maslinovog ulja, uključujući Italiju i Grčku, gdje preovlađuju uslovi suše”, ocjenjuje analitičar kompanije Mintec, Kajl Holand.

Grčka i Italija su drugi i treći najveći proizvođači maslinovog ulja, prema Međunarodnom savezu za masline, međunarodnoj organizaciji koju čine članice proizvođači 98 odsto proizvodnje maslina u svijetu, navodi “Nova Ekonomija”.

Izvor: nezavisne.com

Povezane vijesti

Najnovije vijesti