17 C
Tešanj
Petak, 24 Maja, 2024

Najpoznatiji tešanjski vodič službenih pasa otišao u penziju

Zaista rijetko zanimanje imao je naš sugrađanin Senad Terzić. Nedavno je otišao u penziju nakon obavljanja poslova vodič službenih pasa.

Senad Terzić je rođen 1965. godine od oca Hamzalije i majke Salihe. Završio je za KV alatničara i prvi posao imao je u Pobjedi do 1992. godine gdje i radio do početka rata.

Volio je pse i dok je bio mlađi imao je “avlijanere” kao kućne ljubimce. Kada je otišao u JNA 1981. godine, kao pješadinac u jednoj jedinici i u jednoj komunikaciji sa starješinom o muzici (Senad je u mladosti lupao bubnjeve sa komšijom Suadom Livnjakom koji je svirao gitaru) iznio je i svoju ljubav prema psima. Nakon te informacije starješina ga je uputio u Bijeli Manstir na obuku. Tamo je nakon dva mjeseca dobio certifikat instruktora za obuku službenih pasa.

Taj certifikat mu je pomogao da se poslije rata zaposli u Jedinici za podrškuMinistarstva unutrašnjih poslova Ze-do kantona, a od 2002. godine radi kao vodič službenih pasa u Graničnoj policiji sa sjedištem u Gradiškoj.Radio je 14 godina je u ovoj instituciji. Prošao je mnoge obuke od strane stranih stručnjaka: Austrijanaca (čiji sistem obuke mu se najviše sviđa jer je sličan onom iz JNA), Amerikanaca, Mađara, Engleza u otkrivanju manje količine narkotika i eksploziva (samo u zatvorenim prostorijama). Svaki vodič ima svog psa koji samo njega sluša. Nakon odlaska u penziju planira nabaviti i dresirati jednog njemačkog ovčara. Kaže da je imao dosta nesporazuma kod sugrađana koji su ga molili da im dresira psa. Problem je u tome što on može samo pomoći vlasniku da ga on dresira, jer pas mora imati jednog gospodara i ako bi ga on dresirao bio bi privrežan samo njemu.

Hasan Galijašević

Povezane vijesti

Najnovije vijesti