27.3 C
Tešanj
Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024

Nakon više od 30 godina, konji opet oru u selu Sivša

Poljoprivredni radovi na njivama nekada su uveliko ovisili o konjima. Danas, kada su oni postali pravi luksuz, rijetkost ih je vidjeti kao i tradicionalno oranje plugom. A, kada ovoj slici dodate i kršnog mladića s košuljom, prslukom i kapicom, mnogi će posumnjati da je riječ o nekoj staroj fotografiji koja je zalutala u 21. vijek.

No, istina je da je ona snimljena prije nekoliko dana u selu Sivša u općini Usora. Naime, novoosnovani bosanskohercegovački modni brend Coolin, čije ime je inspirirano srednjovjekovnim monarhom i pod čijom etiketom se ručno izrađuju (handmade) cipele od vrhunskih koža, tako je započeo još jednu neobičnu i zanimljivu aktivnost.

“Manufakturnom metodom, na mišiće plemenitih konja Sokola i Šare, pripremili smo tlo za sadnju organskoga lana, kojeg ćemo, također manufakturnim metodama, uzgojiti i obraditi i u konačnici otkati u vrhunsko platno, koje će u vidu detalja krasiti našu kolekciju proljeće/ljeto 2024.”, pojasnili su nam.

Sofisticiran proces

Radi se o sofisticiranom procesu koji je bio tradicija bosanskohercegovačkih krajeva, a koji je bio neizbježan za izradu odjevnih predmeta vjekovima unatrag. Riječ je o težačkoj metodi dobivanja platna, koja je, dolaskom industrijalizacije, otišla u zaborav.

“Poštujemo nove trendove. I sami smo dio njih. Ali čuvamo i tradiciju i prirodu. Naše cipele su upravo spoj ta dva koncepta”, ističu predstavnici ovog bosanskohercegovačkog brenda.

Tri prijatelja

Coolin cipele se izrađuju isključivo ručnim radom, a njihova ljepota upravo jest potez proste ruke kao odmak od serijskih proizvodnji i neprirodnih materijala, piše Agro klub. 

“U vremenu globalnih trendova, želimo biti svoji i kroz vlastitu priču dati fokus vrijednostima u koje vjerujemo, a to su; čovjek, znanje, priroda”, ističu začetnici ovog brenda, inače tri prijatelja iz Usore koji su pokrenuli zanimljivu poslovnu priču.

“Coolin nisu samo vrhunske cipele. Naša priča ima dušu”, zaključuju svojim motom naš razgovor.

 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti