20.5 C
Tešanj
Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

Napravio lažni Facebook profil na ime “atraktivne” Adise Husić i varao ljude iz Tešnja

Protiv Mensura Hodžića iz Živinica Županijsko tužiteljstvo Zeničko-dobojske županije podiglo je optužnicu jer je početkom godine napravio lažni profil atraktivne žene na Facebooku, sa kojeg je dodavao razne ljude i nasumično u njihovim “prijateljima” birao ljude te pravio i njihove lažne, “klonirane” profile sa kojih ih je lažnim predstavljanjem navodio da uplaćuju novac.

Njega terete za kazneno djelo prevara i na taj način nezakonito se okoristio za oko 6.000 maraka i 500 eura, a zanimljivo je da su mu sve uplate u iznosu od 409 pa do 968 maraka ili u eurima legle za samo petnaestak dana i uplaćivane su širom regije, pišu Nezavisne novine.

Prema optužnici, Hodžić je od 29. siječnja do 15. veljače , u namjeri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, lažnim prikazivanjem činjenica i dovođenjem u zabludu putem društvene mreže Facebook kreirao lažni profil na ime Adisa Husić.

“Tu je postavio više fotografija nepoznate mlade ženske osobe atraktivnog izgleda, preko kojeg je stupio u ‘prijateljstvo’ na društvenoj mreži sa velikim brojem korisnika, nakon čega je s profila Adisa Husić nasumično birao ljude. Kada bi vidio tko su im prijatelji, pravio je lažne, ‘klonirane’ profile na društvenoj mreži Facebook pod imenom njihovih prijatelja, nakon čega im je slao zahtjev za prijateljstvo. Nakon što su ga isti prihvatali za prijatelja, isti je svojim lažnim predstavljanjem i prikazivanjem netočnih činjenica s ‘kloniranih’ profila, navodio te iste ‘prijatelje’ da na svoju štetu uplate određeni novčani iznos na ime Aldina A. i njegove majke Amire A. iz Tešnja”, navodi se u optužnici.

Pri tome je navodio niz lažnih podataka, pa je tako doveo u zabludu više lica iz raznih država, koja su izvršila uplatu bez provjeravanja informacija.

Prema optužnici, Hodžić je prethodno na isti način preko lažnog profila Adisa Husić stupio u “prijateljstvo” sa Aldinom A. iz Tešnja (osoba koja je evidentirana u službi Centra za mentalno zdravlje Tešanj), dovodeći ga u zabludu lažno se predstavljajući kao ženska osoba, te s njegovom majkom dogovorio da oni u njegovo ime podižu novac u bankama i poštama koji njemu navodno šalje rodbina iz inozemstva za potrebe liječenja.

“Tako su Aldin i njegova majka Amira bez prethodnih provjera pristali da podižu novac u bankama i poštama u Doboju i Tešnju, koji su isti dan predavali osobno Hodžiću ne znajući da su dovedeni u zabludu, a zato su, kao protuuslugu, dobijali dio novca od Hodžića”, stoji u optužnici.

Kako se navodi, na taj način izvršene su transakcije novca od lica koja su preko društvene mreže dovedena u zabludu i navedena da uplate

Povezane vijesti

Najnovije vijesti