15.1 C
Tešanj
Utorak, 5 Marta, 2024

Novalić: Nedostatak gradnje u BiH je posljedica nedostatka projekata, a ne novca

Na inicijativu premijera Federacije BiH Fadila Novalića, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, održan je sastanak sa delegacijom Tuzlanskog kantona, koju je predvodio kantonalni premijer Irfan Halilagić.

U fokusu razgovora bila je putna komunikacija Tuzla – Doboj, trasa koja prolazi kroz općine Lukavac, Gračanica i Doboj Istok. Riječ je o “žili kucavici” ne samo za Tuzlanski kanton, nego i za Federaciju BiH. Također, razgovaralo se i o regulaciji korita rijeke Spreče.

Ovom prilikom, predstavnici Tuzlanskog kanton upoznali su premijera Novalića sa potrebom što skorijeg razvoja i jačanja cestovne komunikacije unutar Tuzlanskog kantona, te problematikom sa kojom se susreću na terenu. To se prije svega odnosi na neriješene imovinsko-pravne odnose u sprečanskoj dolini, kao i na poteškoće u procesu dobijanja saglasnosti za regulaciju korita rijeke Spreče, koje se proteže i na područje drugog entiteta.

Zaključeno je da je neophodno u što kraćem roku uraditi elaborat potencijalne trase ceste i novog vodotoka rijeke Spreče, kao osnovu za početak izrade glavnog projekta.

“Nedostatak gradnje u BiH je posljedica nedostatka projekata, a ne novca. U fokusu svjetskih i evropskih institucija i fondova su vodni projekti. Izdvajaju se velika sredstva za zaštitu okoliša, kao i za zaštitu vode i od voda. No, prvo moramo imati projekat”, kazao je premijer Novalić.

Dogovoreno je i da će naredni sastanak biti održan iduće sedmice u Tuzlanskom kantonu na operativno-tehničkom nivou, kojem će prisustvovati predstavnici svih nadležnih institucija, a na kojem će biti utvrđene detaljne smjernice sa konkretnim zadacima i rokovima za početak realizacije ovaj projekta.

Izvor: Akta.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti